Matris-Destekli Lazer Desorpsiyon/İyonizasyon, MALDI (matrix-assisted laser desorption/ionization)

Kütle spektrometresinde matris destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyon (MALDI), minimum parçalanma ile büyük moleküllerden iyonlar oluşturmak için bir lazer enerji-absorpsiyon matris kullanan bir iyonizasyon tekniğidir. Biyomoleküllerin (DNA, proteinler, peptitler ve karbonhidratlar gibi biyopolimerler) ve daha geleneksel iyonizasyon yöntemleriyle iyonize edildiğinde kırılgan ve parçalanma eğiliminde olan çeşitli organik moleküllerin (polimerler, dendrimerler ve diğer makromoleküller gibi) analizine uygulanmıştır. Karakter olarak elektrosprey iyonizasyon (ESI) benzerdir; çünkü her iki teknik de gaz fazında büyük moleküllerin iyonlarını elde etmenin nispeten yumuşak (düşük parçalanma) yollarıdır, ancak MALDI tipik olarak çok daha az multi-yüklü iyon üretir.

MALDI metodolojisi üç aşamalı bir süreçtir. İlk olarak, numune uygun bir matris malzemesi ile karıştırılır ve bir metal plakaya uygulanır. İkinci aşamada, darbeli bir lazer numuneyi ışınlayarak numune ve matris malzemesinin ablasyonunu ve desorpsiyonunu tetikler. Son olarak, analit molekülleri, gazların sıcak dumanında protonlanarak veya protonsuzlaştırılarak iyonlaştırılır ve onları analiz etmek için hangi kütle spektrometresi kullanılırsa kullanılsın, hızlandırılabilirler.

Tipik uygulama alanları: Biyokimya, organik kimya, polimerler, mikrobiyoloji, parazitoloji, tıp, protein komplekslerinin tespiti.

 

MALDI, kütle spektrometresinde (MS) kullanılan yumuşak bir iyonizasyon tekniğidir; çok çeşitli moleküllerin hızlı ve verimli iyonlaşmasını sağlar (Şekil 1).

MALDI birimleri, yaygın olarak ‘Time-of-Flight (ToF)’ kütle spektrometrelerle (Şekil 2) birarada kullanılır, ancak son yıllarda, hem ileri araştırmalarda, hem tıbbi ve hem de klinik uygulamalarda daha çeşitli enstrüman türleri ile ilişkilendirilmiştir. (https://www.newport.com/n/maldi)


Şekil-1: MALDI prosesi

 

Şekil 2. Bir aksiyal ToF dedektörlü MALDI MS analizi

 

Lazer Desorpsiyon/İyonizasyon Kütle Spektrometri (lazer desorption/ionization mass spectrometry)

https://en.wikipedia.org/wiki/Matrix-assisted_laser_desorption/ionization

12 Ağusyos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)