Materyalizm (materialism)

Materyalizm, maddenin doğadaki temel madde olduğunu ve zihinsel durumlar ve bilinç de dahil olmak üzere her şeyin, maddi şeylerin maddi etkileşimlerinin sonuçları olduğunu savunan felsefi monizmin bir biçimidir. Felsefi materyalizme göre zihin ve bilinç, maddi süreçlerin (insan beyni ve sinir sisteminin biyokimyası gibi) yan ürünleri veya epifenomenleridir, bunlar olmadan var olamazlar. Materyalizm, bilincin doğanın temel maddesi olduğunu savunan idealizmle doğrudan çelişir.

Materyalizm fizikalizmle, yani var olan her şeyin sonuçta fiziksel olduğu görüşüyle yakından ilişkilidir. Felsefi fizikalizm, fiziksel bilimlerin teorileriyle materyalizmden, sıradan maddeden (örneğin, uzay-zaman, fiziksel enerjiler ve kuvvetler ve karanlık madde) daha karmaşık fiziksellik kavramlarını içerecek şekilde gelişmiştir. Bu nedenle, bazıları fizikalizm terimini materyalizme tercih ederken, diğerleri bu terimleri sanki eşanlamlıymış gibi kullanıyor.

Materyalizm veya fizikalizmin bilimsel teorilerine geleneksel olarak karşı çıkan veya tarihsel olarak büyük ölçüde uzlaşmayan felsefeler arasında idealizm, çoğulculuk, düalizm, panpsişizm ve monizmin diğer biçimleri bulunur. Epikurosçuluk, modern bilimin büyük öncüsü olan klasik antik çağlardan kalma bir materyalizm felsefesidir.

Görünüşte bir deist olmasına rağmen Epikuros, Yunan tanrılarının ya Evreni yönettikleri bir tür göksel ‘cennet’te (gerçek anlamda Olimpos Dağı'nda olmasa da) gerçek anlamda varlığını doğruladı ve Platon'un Zeus'u Tanrı olarak öğretmesine rağmen (Platonculuk kabaca bunun tersini öğretirken), felsefesi atomizmi ilan etti.


Materyalizmin tarihsel biçimleri (https://www.massline.org/Dictionary/MAT.htm)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Materialism

2 Kasım 2023

 

GERİ (felsefe, TABLO)