Matematiksel Sosyoloji (mathematical sociology)

Matematiksej sosyoloji veya matematik sosyolojisi, hem sosyolojik araştırmalarda matematiğin kullanımıyla, hem de matematik ve toplum arasında var olan ilişkilerin araştırılmasıyla ilgilenen disiplinlerarası bir araştırma alanıdır.

Bu nedenle matematiksel sosyoloji, konu ile ilgili yazarlara ve yürütülen araştırmanın türüne bağlı olarak farklı anlamlara sahip olabilir. Bu durum matematiksel sosyolojinin sosyolojinin bir türevi mi, iki disiplinin kesişimi mi, yoksa kendi başına bir disiplin mi olduğu konusunda tartışmalara yol açmaktadır. Bu, matematiksel sosyolojiyi bazen bulanık ve tekdüzelikten yoksun bırakan, gri alanlar sunan ve akademik değerini geliştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyan dinamik, devam eden bir akademik gelişmedir.

Araştırma programları

Biçimsel teori de dahil olmak üzere, matematiksel sosyolojideki gelişmelerin çoğu, önde gelen matematik sosyologları ve biçimsel teorisyenlerin yol gösterici katkılarıyla başlayan onlarca yıllık kayda değer ilerlemeler sergilemiştir. Bu, bazı temel ilkelere veya yaklaşımlara dayanan tutarlı bir teorik ve ampirik çalışmalar dizisi olan ‘araştırma programı’ fikrinin kullanımıyla, ilk çalışmalarla sürekliliğe vurgu yaparak, son katkıları not almanın başka bir yolunu sağlar. Bu programlardan çok fazla vardır; aşağıda verilenler, onyıllar boyunca bu fikrin önde gelenlerin sadece bazlarıdır.

·         Rasyonel Seçim Teorisi, James S. Coleman

·         Yapısalcılık (biçimsel), Harrison C.Beyaz

·         Beklenti durumları teorisi, Joseph Berger

·         Teorik Sosyolojide Biçimselleştirme, Thomas J. Fararo

·         Sosyal Ağ Analizi, Linton C. Freeman

·         Nicel Metodoloji, Kenneth C. Land

·         Etki Kontrol Teorisi, David R. Heise

·         'Dağıtımsal Adalet Teorisi, Guillermina Jasso

·         İşbirlikçi araştırma, John Skvoretz

Yukarıdaki verilen programlar ve kişiler, Peter Abell ve merhum Raymond Boudon gibi Avrupalı sosyologlar da dahil olmak üzere, birçok başka programı ve kişiyi kapsayacak şekilde genişletilebilir.


Grafik, Journal of Mathematical Sociology’nin etki faktöründeki değişiklikleri ve tüm literatürle karşılaştırma amacıyla buna karşılık gelen yüzdelik dilimi göstermektedir. Etki Faktörü, önceki iki yıldaki makalelerin alıntı sayısının o yıllarda yayınlanan makale sayısına bölünmesiyle tanımlanan en yaygın scientometrik indekstir (https://exaly.com/journal/24681/journal-of-mathematical-sociology/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mathematical_sociology

25 Ocak 2024

 

GERİ (matematik anasayfa)