Matematiksel Semboller Açıklayıcı Sözlük (glossary of mathematical symbols)

Bis matematiksel sembol, matematiksel bir objeyi, matematiksel objeler üzerindeki bir eylemi, matematiksel objeler arasındaki ilişkiyi temsil etmek veya bir formülde ortaya çıkan diğer simgeleri yapılandırmak için kullanılan bir şekil veya şekiller birleşimidir. Formüller tamamen çeşitli türdeki sembollerden oluştuğundan, matematiğin tamamını ifade etmek için birçok sembole ihtiyaç vardır.

En temel semboller ondalık rakamlar (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) ve Latin alfabesinin harfleridir. Ondalık basamaklar, sayıları Hindu-Arap rakam sistemi aracılığıyla temsil etmek için kullanılır. Tarihsel olarak, geometrideki noktaları temsil etmek için büyük harfler, değişkenler ve sabitler için ise küçük harfler kullanıldı. Harfler diğer birçok matematiksel nesneyi temsil etmek için kullanılır.

Modern matematikte bu türlerin sayısı oldukça arttığı için Yunan alfabesi ve bazı İbrani harfleri de kullanılmaktadır. Matematiksel formüllerde standart yazı tipi, Latin harfleri ve küçük Yunan harfleri için italik yazı tipi, büyük Yunan harfleri için ise dik yazı tipidir. Daha fazla sembole sahip olmak için diğer yazı tipleri de kullanılır; esas olarak kalın yazı tipi a, A, b, B,…, ve script yazı tipi’dir. German fraktur ve blackboard bold nadiren kullanılır.

Latin ve Yunan harflerinin matematiksel objeleri belirtmek için sembol olarak kullanılması bu makalede anlatılmamıştır. Ancak burada anlatılan p ve S. gibi bazı semboller türetildiği harfle aynı şekle sahiptir.

Bu harfler tek başına matematikçilerin ihtiyaçları için yeterli değildir ve başka birçok sembol kullanılır. Bazıl semboller kökenlerini geleneksel olarak tipografide kullanılan noktalama işaretleri ve aksanlardan alır; diğerleri,  ve  gibi durumlarında olduğu gibi harf formlarını deforme ederek kullanır, diğerleri ise matematik için özel olarak tasarlanmış sembollerdir, örneğin + ve = gibi.



https://en.wikipedia.org/wiki/Glossary_of_mathematical_symbols

8 Aralık2023

 

GERİ (matematik anasayfa)