Hareket Denklemleri (equations of motion)

Matematiksel fizikte, hareket denklemi, fiziksel sistemin davranışını sistemin hareketini zamanın fonksiyonu olarak tanımlayarak açıklar. Daha detaya girmek gerekirse, hareket denklemi, matematiksel fonksiyonlar kümesini devinimsel değişkenler cinsinden izah eder.

Normal konumlar olarak koordinat ve zaman kullanılır, ama diğer değişkenler de kullanılabilir; momentum bileşenleri ve zaman gibi. En genel seçim genelleştirilmiş koordinatlardır ve bu koordinatlar fiziksel sistemin karakteristiğinin herhangi bir uygun değişkeni olabilir.

Klasik mekanikte, fonksiyonlar öklid uzayında tanımlanmıştır, ama görelilikte öklid uzayı, eğrilmiş uzay ile açıklanır. Eğer sistemin dinamiği biliniyorsa denklemler, dinamiğin hareketini izah eden differansiyel denklemlerin çözümleri olacaktır.

Bir Parçacık İçin Kinematik Denklem

Kinematik nicelikler: Anlık pozisyondan (konum) r = r (t), anlık belirli bir an için zamanın değeri, anlık hız v = v (t) ve ivme a = a (t), koordinattan bağımsız genel tanımladır:
        dr                   dv       d2r
v = ¾¾           a = ¾¾ = ¾¾
        dt                   dt        dt2

m kütleli klasik partiküllerin kinematik miktarları: r: konum, v: hız,a: ivme

Tek biçimli ivmelenme: Bu denklemler, lineer olarak ilerleyen partiküllere uygulanır (üç boyutlu düzlemde düz çizgi üstünde sabit ivme ile ilerleyen partiküller.) Çünkü konum, hız ve ivme paralel ve aynı düzlemde olduğundan, bu vektörlerin büyüklükleri önemlidir; hareket düz bir çizgide olduğundan problem üç boyuttan bir boyuta düşer.

Genel gezegensel hareket: Bunlar kinematik denklemlerdir ve gezegenin etrafında dönen partikül için r = r(t) konumuyla tanımlanmıştır. Aslında sadece r'nin zamana göre türevleridir ve polar koordinatlarda fiziksel niceliklerle ifade edilir (açısal hız w gibi).

r = r (r(t), q(t)) = r êr

êr ve êθ polar birim vektörlerdir.
           dr
v = êr ¾¾ + r w êθ
           dt
         d2r                                  dr
a = (¾¾ – rw2) êr + ( ra + 2w ¾¾ ) êr
         dt2                                  dt

Düzlem polar koordinatlarda kinematik vektörler.(a) konum vektörü r, (b) hız vektörü v, (c) ivme vektörü a


https://tr.wikipedia.org/wiki/Hareket_denklemleri

9 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (klasik mekanik)