Matematiğin Geleceği (future of mathematics)

Hem matematiğin doğasının hem de bireysel matematik problemlerinin geleceğe doğru ilerleyişi, yaygın olarak tartışılan bir konudur;

Modern matematikle ilgili geçmiş tahminlerin ya çoğu, ya da tümü yanlıştı, dolayısıyla bugün birçok tahminin benzer bir yol izleyeceğine inanmak için nedenler vardır. Ancak konu hâlâ önemli bir ağırlık taşıyor, pek çok önemli matematikçi tarafından konuyla ilgili yazılar yazılıyor. Çalışmaları tipik olarak, belirli problemlere odaklanmak için bir araştırma gündemi belirleme, alt disiplinlerin genel matematik disiplini ve onun olanaklarıyla olan ilişkisini netleştirmeye, güncellemeye ve tahmin etmeye yöneliktir.

Gelecekte, tarihsel ve güncel olarak belirli alanlarda ilerlemeyi teşvik eden gündemlerin örnekleri arasında Felix Klein'ın Erlangen programı, Hilbert'in Sorunları, Langlands Programı ve Milenyum Ödülü Sorunları sayılabilir. Matematik Konu Sınıflandırması bölümünde 01Axx Matematik ve Matematikçilerin Tarihi, 01A67 alt bölümü ise Geleceğe Yönelik Beklentiler başlığını taşıyor.

Matematikle ilgili tahminlerin doğruluğu çok çeşitlidir ve teknolojininkine çok yakındır. Bu nedenle, araştırmacıların aşağıdaki tahminlerinin çoğunun yanlış yönlendirilebileceğini veya doğru çıkmayabileceğini akılda tutmak önemlidir. 

Motivasyonlar ve spekülasyon için metodoloji: Henri Poincaré'nin 1908'deki yazısına göre, ‘Matematiğin geleceğini tahmin etmenin gerçek yöntemi, onun tarihinin ve mevcut durumunun incelenmesinde yatmaktadır’.

Genel olarak matematik

·        Konu bölümleri: Steven G. Krantz, ‘mühendis ile matematikçi ve fizikçi arasındaki tanımlamalar’ın, zamanla daha belirsiz hale gelmesinin giderek daha ön plana çıktığını söylüyor.

·        Deneysel matematik: Deneysel matematik, daha sonra varsayımların ve nihayetinde yeni teorilerin temelini oluşturabilecek kalıpların keşfini otomatikleştirecek büyük veri kümeleri oluşturmak için bilgisayarların kullanılmasıdır.

·        Yarı-kesin matematik: Doron Zeilberger, bilgisayarların o kadar güçlü hale geldiği ve matematikteki temel soruların, bir şeyleri kanıtlamaktan maliyetin ne kadar olacağını belirlemeye değiştiği bir zamanı ele alıyor.

·        Otomatik matematik: Kaba yapı ve sınıflandırmada Timothy Gowers üç aşama öngörüyor; bunlardan üçüncü aşamaya göre, :bir yüzyıl içinde bilgisayarlar teorem kanıtlamada insanlardan çok daha iyi olacak.

Konuya göre matematik: Farklı matematik konularının çok farklı tahminleri vardır; örneğin, matematiğin her konusunun bilgisayar tarafından değiştirildiği, bazı dalların insan başarısına yardımcı olmak için teknoloji kullanımından yararlandığı görülürken, diğerlerinde bilgisayarların insanların yerini tamamen alacağı tahmin edilmektedir.

·        Saf matematik

o   Kombinatorik: 2001 yılında Peter Cameron, Üçüncü binyıla giren kombinatorikler’de, kombinatoriklerin geleceği için tahminler düzenledi.

o   Matematiksel mantık: 2000 yılında matematiksel mantık, küme teorisi, bilgisayar bilimlerinde matematiksel mantık ve kanıt teorisi dahil olmak üzere ‘Yirmi Birinci Yüzyılda Matematiksel Mantığın Beklentilerinde tartışıldı.

·        Uygulamalı matematik

o   Sayısal analiz ve bilimsel hesaplama: 2000 yılında Lloyd N. Trefethen, ‘İnsanoğlu döngüden çıkarılacak’ temasıyla sonuçlanan ‘Bilimsel hesaplama için 50 yıl sonrasına yönelik tahminler’i yazdı.

o   Veri analizi: 1998'de Mikhail Gromov, ‘Önümüzdeki Yıllarda Matematikte Olası Eğilimler’de, geleneksel olasılık teorisi ve bireysel veri noktaları arasındaki yapı eksikliğini elealıyor.

o   Matematiksel biyoloji: Matematiksel biyoloji, 21. yüzyılın başında matematiğin en hızlı genişleyen alanlarından biridir.

o   Matematiksel fizik: Matematiksel fizikle ilgili gelecekteki araştırma yönlerinin bazı göstergeleri ‘Matematiksel Fizikte Yeni Eğilimler: XV. Uluslararası Matematiksel Fizik Kongresi'nin Seçilmiş Katkıları’nda elealınmıştır.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_mathematics

7 Aralık 2023

 

GERİ (matematik anasayfa)