Malus Yasası (Malus's law)

Adını Etienne-Louis Malus’dan alan Malus yasası bir polarizör, polarize olmuş bir ışık ışınına yerleştirildiği zaman, içerden geçen ışık şiddetinin (I) aşağıdaki gibi olduğunu söyler:
I = I0 cos2 θi
I0: başlangıç şiddeti (intensite),
θi: ışığın başlangıç polarizasyonu doğrultusu ile polarizörün ekseni arasındaki açıdır.

Polarize olmamış bir ışık ışınının, tüm olası açılarda lineer polarizasyonların bir karışımını içerdiği düşünülebilir. cos2θ nın ortalama değeri ½ olduğundan geçiş katsayısı aşağıdaki gibi olur.
 I      1
¾ = ¾
 I0     2
Pratikte polarizör içinde bir kısım ışık kaybedilir ve polarize olmamış ışığın gerçek iletimi bundan azdır; kayıp, polaroid-tipi polarizörlerde %38 civarındayken bazı çift kırınım prizma tiplerinde daha yüksektir(>%49.9).

Eğer iki polarizör birbiri ardına yerleştirilirse (ikinci polarizör genellikle çözümleyici olarak adlandırılır), polarizasyon eksenleri arasındaki açı Malus yasasındaki θ değerini verir.

Eğer iki eksen ortogonal ise, polarizörler birbirini engeller (çaprazlar) ve teoride ışık iletilmez; yine de pratik açıdan hiçbir polarizör mükemmel olmadığı için geçiş tamamen sıfır değildir (örneğin, çaprazlanan polaroid yapraklar hafif mavi renkte görülür).

Çaprazlanan polarizörler arasına saydam bir obje konursa, örnekteki herhangi bir polarizasyon efekti (çift kırılma gibi) iletimde artma ile ortaya çıkar. Bu etki polarimetrede örneğin optik aktivitesini incelemede kullanılır.

Işığın polarizasyonu; Malus yasası; θ1 − θ0 = θi


https://tr.wikipedia.org/wiki/Polariz%C3%B6rler

21 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (fotonik)