Madencilik (mining)

Madencilik, değerli jeolojik malzemelerin ve minerallerin Yer’in yüzeyinden çıkarılmasıdır. Tarımsal işlemlerle yetiştirilemeyen veya bir laboratuvar veya fabrikada yapay olarak üretilemeyen çoğu malzemenin elde edilmesi için madencilik gereklidir. Madencilik yoluyla elde edilen cevherler arasında metaller, kömür, petrol şeyl, değerli taşlar, kireçtaşı, tebeşir, kesme taş, kaya tuzu, potas, çakıl ve kil bulunur.

Cevherin, değerli bileşenler içeren, çıkarılabilen ve kar amacıyla satılabilen bir kaya veya mineral olması gerekir. Daha geniş anlamda madencilik, petrol, doğal gaz ve hatta su gibi yenilenemeyen herhangi bir kaynağın çıkarılmasını içerir.

Modern madencilik süreçleri, cevher kütlelerinin araştırılmasını, önerilen madenin kar potansiyelinin analizini, istenen malzemelerin çıkarılmasını ve maden kapatıldıktan sonra arazinin nihai ıslahını veya restorasyonunu içerir. Madencilik malzemeleri genellikle cevher kütlelerinden, damarlardan, resiflerden veya plaser yataklarından elde edilir. Bu yatakların hammadde olarak kullanılması yatırım, işçilik, enerji, rafinaj ve nakliye maliyetlerine bağlıdır.

Madencilik faaliyetleri, hem madencilik faaliyeti sırasında hem de maden kapandıktan sonra olumsuz çevresel etki yaratabilir. Bu nedenle, dünya uluslarının çoğu etkiyi azaltmak için düzenlemeler yaptı; ancak madenciliğin genellikle kırsal, uzak veya ekonomik açıdan sıkıntılı topluluklar için iş yaratmadaki büyük rolü, hükümetlerin çoğu zaman bu tür düzenlemeleri tam olarak uygulama konusunda başarısız olduğu anlamına geliyor.

İş güvenliği de uzun zamandır bir endişe kaynağı olmuştur ve uygulandığı yerlerde modern uygulamalar, madenlerde güvenliği önemli ölçüde artırmıştır. Düzenlenmemiş, kötü düzenlenmiş veya yasa dışı madencilik, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde sıklıkla yerel insan hakları ihlallerine ve çevresel çatışmalara yol açmaktadır. Madencilik aynı zamanda kaynak çatışmaları yoluyla siyasi istikrarsızlığı da sürdürebilir.


(a) Kükürt madenciliği (Endonezya), (b) malakit, (c) yeraltı longwall madenciliği, (d) altın madenciliği (Tanzanya)

Maden Mühendisliği (mining engineering)

https://en.wikipedia.org/wiki/Mining

4 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)