Maden Hakları (mineral rights)

Maden hakları, bir alanın barındırdığı madenlerden yararlanmaya yönelik mülkiyet haklarıdır. Maden hakları mülkiyet mülkiyetinden ayrı olabilir. Maden hakları, Dünya yüzeyinin altına doğru hareket etmeyen yerleşik mineralleri veya petrol veya doğal gaz gibi akışkan mineralleri ifade edebilir. Maden mülkiyetinin üç ana türü vardır: birleşik mülk, ayrılmış veya bölünmüş mülk ve madenlerin kısmi mülkiyeti.

Maden mülkü

Maden haklarına sahip olmak, sahibine sahip olduğu madenlerin herhangi birini veya tamamını işletme, çıkarma veya üretme hakkını verir. Mineraller petrol, gaz, kömür, metal cevherleri, taşlar, kumlar veya tuzları ifade edebilir. Maden hakkı sahibi, bu madenleri uygun gördüğü kişi veya şirkete satabilir, kiralayabilir veya bağışlayabilir. Maden hakları özel arazi sahiplerine, özel şirketlere veya federal, eyalet veya yerel yönetimlere ait olabilir. Bu hakların sınıflandırılması maden aramacılığının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Maden mülkü türleri

·         Birleşik mülk: Bazen ‘birleşik kullanım hakkı’ olarak adlandırılan birleşik mülkler, yüzey ve maden haklarının kesilmediği anlamına gelir.

·         Bölünmüş/ayrık mülk: Bu tür mülk, maden ve yüzey mülkiyetinin ayrılması durumunda ortaya çıkar. Bu, maden haklarına önceden sahip olunmasından kaynaklanabilir, veya genellikle arazinin aile nesilleri arasında aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Günümüzde maden haklarının önemli bir kısmı özel şahısların elindeki şirketlere aittir.

·         Kısmi mülkiyet: Burada maden mülkünün belirli bir yüzdesi iki veya daha fazla kuruluşa aittir. Bu, mülk sahiplerinin hakların bir kısmını birden fazla çocuğa veya toruna bırakması durumunda ortaya çıkabilir.

Ana unsurlar: Bir maden hakkının beş unsuru şunlardır:

·         Madenlere erişim için makul ölçüde gerekli olan yüzeyin büyük bir kısmını kullanma hakkı

·         Hakları daha fazla aktarma hakkı

·         Bonus bedeli alma hakkı

·         Gecikmeli kiralama alma hakkı

·         Telif ücreti alma hakkı

Maden hakkı sahibi, yukarıda sıralanan menfaatlerin herhangi birini veya tamamını ayrı ayrı devredebilir. Mineraller, bir kişinin onları satmasına izin vermeyen, sadece yaşadığı sürece minerallere sahip olan bir yaşam alanı olarak sahip olunabilir. Bundan sonra haklar, belirli bir kuruluş veya kişi gibi önceden belirlenmiş bir kuruluşa geri döner.

Bir maden hakkı sahibinin, diğer maden haklarını elinde tutarken, petrol ve gaz imtiyaz haklarını ayırıp satması mümkündür. Böyle bir durumda, petrolün kira süresinin dolması halinde, telif faizi ortadan kalkar, alıcının elinde hiçbir şey kalmaz ve maden sahibi, madenlerin sahibi olmaya devam eder.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_rights

8 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)