Librasyon (libration)

Lunar astronomide librasyon, Dünya'ya bağlı gözlemciler tarafından algılanan ve perspektiflerindeki değişikliklerin neden olduğu Ay'ın salınımı veya sallanmasıdır; bir gözlemcinin farklı zamanlarda yüzeyin biraz farklı yarılarını görmesine izin verir. Hem neden hem de sonuç bakımından, mesafedeki değişikliklerden dolayı Ay'ın görünür boyutundaki değişikliklere benzer.

Librasyonun nedeni, ikisi Dünya'nın uyguladığı gelgit kuvvetleri yoluyla nispeten küçük bir fiziksel salınıma neden olan üç mekanizmadan kaynaklanmaktadır. Bu tür gerçek salınımlar, kilitli rotasyona (gravitasyonal kilitlenme) sahip diğer aylar için de bilinir.

Ay, gelgit kilitleme nedeniyle bir yarım küresini Yeryüzü’ne bakacak şekilde tutar. Bu nedenle, Ay'ın uzak tarafına ilk bakış, Sovyet prob Luna 3 ile, 7 Ekim 1959'da gerçekleşmiştir. Ancak, zamanla, Ay yüzeyinin yarısından biraz fazlası (yaklaşık% 59) librasyon nedeniyle Yer’den görülebilecek şekilde izlenebilmiştir.

Üç tip lunar librasyon tanımlanabilir:
·         Boylamdaki librasyon: Ay'ın Yer çevresindeki yörüngesinin dışmerkezliğinden kaynaklanır; buna bazan Ay'ın dönüşü ve bazen yörünge pozisyonunda kalması yol açar. Boylamdaki lunar librasyon Johannes Hevelius tarafından 1648'de keşfedildi; genliği 70 54’ 'ye ulaşabilir.
·         Enlemdeki librasyon: Ay'ın dönme ekseni ve Yer çevresindeki yörüngesinin düzlemine normal arasındaki hafif bir eğimden (yaklaşık 6.70) kaynaklanır. Thomas Harriot veya William Gilbert'in daha önce belirtmelerine rağmen, enlemdeki lunar librasyonun keşfi Galileo Galilei’ye (1632) atfedilir. Genlik olarak 60 50' ya ulaşabilir.
·         Günlük librasyon: Bir gözlemciyi önce bir tarafa, daha sonra Yer ve Ay'ın merkezlerini birleştiren düz çizginin diğer tarafına taşıyan ve gözlemcinin Ay'ın bir tarafına ilk bakmasını sağlayan küçük bir günlük salınımdır. Genlik 10 'nin altındadır.

Ay’ın, (a) 11 Şubat 2020, (b) 14 Şubat 2020, (c) 17 Şubat 2020 tarihlerinde görünümü (Ernie Wright / NASA’s Scientific Visualization Studio)


https://en.wikipedia.org/wiki/Libration

14 Temmuz 2020


GERİ (ay)
GERİ (ayın yörüngesi)
GERİ (yörünge elementleri)
GERİ (ayda bilim)