Leaching, Tarım (leaching, agriculture)

Tarımda leaching (toprak yıkaması, katı-sıvı ekstraksiyonu), yağmur ve sulama nedeniyle suda çözünebilen bitki besin maddelerinin topraktan kaybıdır. Aşırı besin kaybının önlenmesi için toprak yapısı, ekim alanı, gübre türü ve uygulama oranları ve diğer faktörler dikkate alınır.

Leaching, aynı zamanda toprakta tuz birikmesini önlemek için suyun yüksek tuz içeriğine sahip olduğu durumlarda az miktarda aşırı sulama uygulanması anlamına da gelebilir (tuzluluk kontrolü). Bunun uygulandığı yerlerde, fazla suyu uzaklaştırmak için genellikle drenaj da kullanılmalıdır.

Leaching, yeraltı suyunun kirlenmesine katkıda bulunduğunda doğal bir çevre sorunudur. Yağmurdan, selden veya diğer kaynaklardan gelen su toprağa sızdığında kimyasalları çözebilir ve bunları yeraltı su kaynağına taşıyabilir. Tehlikeli atık depolama alanları ve depolama alanları ile tarımda aşırı gübre, uygun olmayan şekilde depolanan hayvan gübresi ve biyositler (örneğin pestisitler, fungisitler, böcek ilaçları ve herbisitler) özellikle endişe vericidir.


(a) Tarımsal üretim sistemindeki azot formları ve yolları, (b) toprak profilinin şematik çizimi (intechopen)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Leaching_(agriculture)

8 Ocak 2025

 

GERİ (doğal kaynaklar)