Lamm Eşitliği (Lamm equation)

Lamm denklemi, geleneksel daire biçimli hücrelerde ultrasantrifüj ile bir solutun (çözeltideki çözünen madde) çökelme ve difüzyonunu açıklar. (Diğer şekillerdeki hücreler çok daha karmaşık denklemler gerektirir.) Kraliyet Teknoloji Enstitüsü fiziksel kimya profesörü Ole Lamm'a ithafen isimlendirilmiştir.

Lamm denklemi şu şekilde yazılabilir:

c = çözünen madde (solut) konsantrasyonu, t = zaman, r = yarıçap, D = difüzyon sabiti, s = sedimentasyon katsayısı, ω = rotorun açısal hızıdır.

Lamm denkleminin sağındaki birinci terimler D ile, ikinci terimler sω2 ile orantılıdır. Birincisi difüzyon sürecini, ikincisi ise çökelme sürecini tanımlar. Çökelme, çözünen maddeyi hücrenin dış yarıçapına yakınlaştırmaya çalışırken, difüzyon, hücre boyunca konsantrasyonunu eşitlemeyi amaçlar. Difüzyon sabiti D hidrodinamik yarıçaptan ve çözünen maddenin şeklinden hesaplanabilir; yüzen kütle olan mb, s ve d'nin oranlarına göre belirlenebilir.

kBT termal enerjidir; Boltzmann sabiti kB x T (Kelvin)

Çözünen moleküller, hücrenin iç ve dış duvarlarından geçemez ve Lamm denkleminde sınır koşulları ortaya çıkar.

İç yarıçap ra ve dış yarıçap, rb dir. Numuneleri sabit açısal hızda döndürerek ve c (r, t) konsantrasyonundaki farklılıkları gözlemleyerek, s ve D parametreleri ve dolayısıyla çözünen maddenin (etkin veya eşdeğeri) kütlesi tahmin edilebilir.


19 Temmuz 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (Kimyasal Transport)