Kültürel Tarih (cultural history)

Kültürel tarih, bir grubun tercih ettiği sanat ve görgü kuralları veya bunlarla ilgili sosyal, kültürel ve politik ortam aracılığıyla insanları ilgilendiren geçmiş olayları kaydeder ve yorumlar. Jacob Burckhardt (1818–1897), bir disiplin olarak kültürel tarihin kurulmasına yardımcı olmuştur.

·         Kültürel tarih, incelenen bir grup insan tarafından inşa edilen çeşitli farklı yaşam tarzlarını belirterek insan toplumlarının kayıtlarını inceler ve yorumlar.

·         Kültürel tarih, tören, uygulamalardaki sınıf ve yerel ayarlarla etkileşim gibi geçmiş kültürel faaliyetlerin toplamını içerir.

·         Kültürel tarih, popüler kültürel gelenekleri ve tarihsel deneyimin kültürel yorumlarını incelemek için antropoloji ve tarih yaklaşımlarını birleştirir.

Kültürel çalışmalar

Kültürel çalışmalar, çeşitli akademisyenler arasında popüler olan akademik bir disiplindir. Çeşitli toplumlardaki kültürel olguları incelemek için ekonomi politik, coğrafya, sosyoloji, sosyal teori, edebiyat teorisi, film/video çalışmaları, kültürel antropoloji, felsefe ve sanat tarihi/eleştirisini birleştirir.

Kültürel çalışma araştırmacıları, genellikle belirli bir olgunun ideoloji, milliyet, etnik köken, sosyal sınıf ve/veya cinsiyet meseleleriyle nasıl ilişkili olduğu üzerinde yoğunlaşır. Terim, 1964 yılında Birmingham Çağdaş Kültürel Çalışmalar Merkezi'ni kurduğunda Richard Hoggart tarafından icat edildi. O zamandan beri Hoggart'ın yerine Direktör olarak geçen Stuart Hall ile devam etti.

Popüler kültürde kültürel tarih

BBC, insanlığın kültürel tarihinin farklı yönleriyle ilgili bir dizi eğitici televizyon programı hazırlamış ve yayınlamıştır: 1969'da Medeniyet, 1973'te İnsanın Yükselişi, 1985'te Batının Zaferi ve 2012'de Andrew Marr'ın Dünya Tarihi.


Kültürel tarihsel etkinlik teorisi, temel analiz birimi olarak etkinliklerin tamamını kullanır; her varlık çiftine diğer varlıklar aracılık eder (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_history

16 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)