Kültürel Çalışmalar (cultural studies)

Kültürel çalışmalar, özellikle çağdaş kültürün (popüler kültür siyaseti dahil) dinamiklerini ve onun sosyal ve tarihsel temellerini araştıran, siyasetle ilgilenen post-disiplin bir akademik alandır.

Kültürel çalışmalar araştırmacıları genellikle kültürel uygulamaların sosyal olgularla ilişkili veya sosyal olgular aracılığıyla işleyen daha geniş güç sistemleriyle nasıl ilişkili olduğunu araştırır. Bunlar arasında ideoloji, sınıf yapıları, ulusal oluşumlar, etnik köken, cinsel yönelim, cinsiyet ve nesil yeralır.

Kültürel analizden yararlanan kültürel çalışmalar, kültürleri sabit, sınırlı, istikrarlı ve ayrık varlıklar olarak değil, sürekli etkileşim halinde olan ve değişen uygulama ve süreç kümeleri olarak görür. Kültürel çalışmalar alanı bir dizi teorik ve metodolojik bakış açısını ve uygulamayı kapsar. Kültürel antropoloji disiplininden ve disiplinler arası etnik çalışmalar alanından farklı olmasına rağmen, kültürel çalışmalar bu alanların her birine katkıda bulunmuş ve bunlardan yararlanmıştır.

Kültürel çalışmalar ilk olarak 1950'lerin sonu, 1960'lar ve 1970'lerde İngiliz Marksist akademisyenler tarafından geliştirildi, daha sonra dünya çapında birçok farklı disiplinden bilim adamı tarafından ele alındı ve dönüştürüldü. Kültürel çalışmalar açıkça ve radikal biçimde disiplinlerarasıdır, bazen disiplin karşıtı olarak görülebilir. Kültürel çalışmalar uygulayıcıları için temel ilgi, sosyal olarak örgütlenmiş insanların, günlük yaşamlarının inşasında, içinde ve içinden geçtikleri güçlerin incelenmesidir.

Kültürel çalışmalar, göstergebilim, Marksizm, feminist teori, etnografya, post-yapısalcılık, postkolonyalizm, sosyal teori, siyaset teorisi, tarih, felsefe, edebiyat teorisi, medya teorisi, film/video çalışmaları, iletişim çalışmaları dahil olmak üzere politik olarak angaje olan çeşitli eleştirel yaklaşımları birleştirir. Çeşitli toplumlarda ve tarihsel dönemlerdeki kültürel olguları incelemek için ekonomik, politik, çeviribilim, müze çalışmaları ve sanat tarihiyle ilgilenir.

Kültürel çalışmalar, anlamın nasıl üretildiğini, yayıldığını, tartışıldığını, iktidar ve kontrol sistemlerine bağlandığını ve belirli bir toplumsal formasyon veya konjonktür içinde sosyal, politik ve ekonomik alanlardan nasıl üretildiğini anlamaya çalışır. Hareket, kültürel hegemonya ve failliğe ilişkin önemli teoriler üretir. Uygulayıcıları küreselleşmeyle ilgili kültürel güçleri ve süreçleri açıklamaya ve analiz etmeye çalışmaktadır.

Britanya ve ABD'de neoliberalizmin yükselişi sırasında kültürel çalışmalar hem küresel bir hareket haline geldi hem de çeşitli nedenlerden dolayı üniversitelerin içindeki ve dışındaki birçok muhafazakar muhalifin dikkatini çekti. Çok sayıda bilimsel dernek ve program, yıllık uluslararası konferans ve yayınlarla dünya çapında öğrenci ve uygulayıcı hareketi, bugün bu alanda çalışmalarını sürdürmektedir. Farklı ulusal ve bölgesel kapsamlarda kültürel çalışmalara farklı yaklaşımlar ortaya çıkmıştır.


(a) Kültürel çalışmalar; teorilerin telaffuzu; kültürde öznellik ve güç ilişkileri (Irk, cinsiyet, sınıf ilişkileri) (kültürel hegemonya) ® kültür devresi (slideserve), (b) medyaya, bölücü kültürel çalışmalar yaklaşımı (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_studies

15 Mart 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)