Kültürel Antropoloji (cultural anthropology)

Kültürel antropoloji, insanlar arasındaki kültürel çeşitliliğin incelenmesine odaklanan bir antropoloji dalıdır. Bu, kültürel çeşitliliği, öne sürülen bir antropolojik sabitin bir alt kümesi olarak algılayan sosyal antropolojinin tam tersidir. Sosyokültürel antropoloji terimi hem kültürel hem de sosyal antropoloji geleneklerini içerir.

Antropologlar, insanların kültür aracılığıyla çevrelerine genetik olmayan yollarla uyum sağlayabildiklerini, dolayısıyla farklı ortamlarda yaşayan insanların genellikle farklı kültürlere sahip olacağına dikkat çekti.

Antropolojik teorinin çoğu, yerel (belirli kültürler) ile küresel (evrensel insan doğası veya farklı yerlerdeki/koşullardaki insanlar arasındaki bağlantılar ağı) arasındaki gerilimin takdir edilmesinden ve bu gerilime duyulan ilgiden doğmuştur.

Kültürel antropoloji, katılımcı gözlemi (antropoloğun araştırma yerinde uzun bir süre harcamasını gerektirdiği için genellikle saha çalışması olarak adlandırılır), röportajları ve anketleri içeren zengin bir metodolojiye sahiptir.


Antropoloji, insanın çeşitli bilimsel modelleri arasındaki karşılıklı ilişkileri keşfetmeyi amaçlar (https://home.snu.edu/~hculbert/points.htm)

Grafik, tüm literatürle karşılaştırma yapmak amacıyla Kültürel Antropolojinin etki faktöründeki değişiklikleri ve buna karşılık gelen yüzdelik dilimi göstermektedir. Etki Faktörü, önceki iki yıldaki makalelerin alıntı sayısının o yıllarda yayınlanan makale sayısına bölünmesiyle tanımlanan en yaygın scientometrik indekstir (https://exaly.com/journal/22949/cultural-anthropology/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_anthropology

4 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)