Kuantum Tünelleme (quantum tunneling)

Kuantum tünelleme bir kuantum mekanik olgudur; bir partikülün, kendi kinetik enerjisinden daha yüksek potansiyel enerjiye sahip bir bariyere nüfuz edebilmesini veya içinden geçebilmesini tanımlar. Mikroskobik partiküllerin bu inanılmaz özelliği, radyoaktif bozunma gibi, çeşitli fiziksel fenomenin açıklanmasında önemli roller oynar.

Dalga-partikül ikiliğinin sonuçlarından biri ‘tünelleme’ denilen olgudur. Klasik fiziğe göre bir obje bir bariyeri (potansiyel engeli), ancak onun üstünden atlayabilecek kadar enerjiye sahip olduğunda geçebilir. Objenin sahip olduğu enerji gerekenden daha az olduğunda bariyerin diğer tarafında bulunabilme olasılığı sıfırdır. Kuantum fiziğine göre ise bu koşullardaki objenin bariyeri geçerek karşı tarafa ulalşabilmesi olsalığı vardır. Mecazi olarak partikülün bir ‘sanal tünel’den geçerek karşı tarafa ulaştığı hayal edilebilir (Şekil).

Bir tünel etkisinin olabilmesi için bariyerin kalınlığı (enerji potansiyeli gibi) partikülün dalga boyuyla kıyasanabilir değerlerde olmalıdır, ve dolayısıyla bu etki sadece nanometre seviyelerde gözlenebilir. Yani, elektron (veya kuantum) tünellemeye düşük kinetik enerjili bir partikülün (bir elektron), klasik mekaniğin temel kanunlarını aşarak, yüksek potansiyel enerjili bir enerji bariyerinin diğer tarafında bulunabilmesi halinde ulaşılır. Tünelleme, bir elektronun klasik olarak yasaklanmış bir enerji bölgesine penetrasyonudur (delme).

Bir kuantum partikülün bir bariyerden tünel açabilmesi için üç koşul sayılabilir:

·         Bariyerin yüksekliği sonlu olmalı ve kalınlığı fazla olmamalıdır.
·         Bariyerin potansiyel enerjisi (V) > partikülün kinetik enerjisi (E) olmalıdır.
·         Bariyere nüfuz edebilmesi partikülün dalga özelliğinden ileri gelir (dalga fonksiyonu); yani kuantum tünelleme protonlar ve elektronlar gibi mikroskobik objelere uygulanabilir, fakat, makroskobik objeler için geçerli değildir.

Tünelleme, temel kuantum etkisidir ve nanoyapılı yüzeylerin görüntülenmesinde kullanılan çok önemli bir enstrüman “taramalı tünelleme mikroskobun (STM)” temelini oluşturur. . Aynı enstrüman bir nanofabrikasyon cihazı (tek atomların hareketi) olarak da kullanılabilir.



Tünellemenin şematik tanımı

Kuantum sınırlama (confinement): Bir nanomalzemedeki (bir metal gibi) elektronlar, kütle malzemede olduğu gibi serbest hareket edemezler, boşlukta (uzayda) engellenmişlerdir.

Enerjinin Kuantizasyonu: Elektronlar sadece ayrık enerji seviyelerinde bulunabilirler. Kuantum dotlar enerji kuantizasyonu (izin verilen enerji) etkisi gösteren nanomalzemelerdir.

Rastgele Moleküler Hareket: Moleküller içerdikleri kinetik enerji nedeni ile hareket ederler; buna rastgele moleküler hareket denir. Makroskalada bu hareket, objelerin boyutuyla kıyaslandığında çok küçüktür ve objenin nasıl hareket edeceğini etkilemez. Nanoskalada ise moleküllerin hareketleri partikülün boyutuyla aynı skalada olabilir ve partikülün davranışını önemli derecede etkiler. Rastgele kinetik harekete olarak Brownianhareketi gösterilebilir.

Yüzey-Hacim Oranı Artması: Nanomalzemelerin farklı özelliklerinden biri yüksek yüzey alanına sahip olmalarıdır.

Tünel Bağlantısı: Elektronik/spintronikte, bir tünel bağlantısı (kavşağı), elektrik ileten iki malzeme arasındaki ince bir yalıtım katmanı veya elektrik potansiyeli gibi bir bariyerdir. Kuantum tünelleme işlemiyle elektronlar (veya quasipartiküller) bariyerden geçer. Klasik olarak, elektronun bariyeri geçme olasılığı sıfırdır. Bununla birlikte, kuantum mekaniğine göre, elektron bariyerinde sıfır olmayan bir dalga genliğine sahiptir ve dolayısıyla bariyerden geçme olasılığı vardır.

Bir bariyerden geçen bir elektronun şematik gösterimi
 (bant diyagramına benzer)