Kuantum Elektrodinamik (quantum electrodynamics)

Kuantum elektrodinamik (QED), elektromagnetik kuvvetin kuantum alan teorisidir. Örneğin, iki elektron arasındaki kuvvet dikkate alındığında, klasik mekanik bunu herbir elektronun (diğerine göre konumu nedeniyle) ürettiği kuvvet olarak tanımlar ve kuvvet Coulomb kanunundan hesaplanır. Kuantum alan teorisi partiküller arasındaki kuantum mekanik etkileşimleri tanımlar; elektronlar arasındaki kuvveti, fotonların değiş tokuşundan doğan kuvvet değişimi olarak inceler. Bu etkileşimler, atomaltı partiküllerin davranışlarını matematiksel olarak tanımlayan Feynman diyagramlarıyla gösterilir.

Rölativite teorisinin ve kuantum mekaniğinin kurulmasının ardından, yüklü partiküller ve elektromagnetik alanlar arasındaki etkileşim için başlangıç rölativite teorisi formüle edildi; ancak kısmen; çünkü elektronun magnetik momentinin beklenenden biraz daha büyük olduğu kanıtlandığından teorinin yeniden formüle edilmesi gerekti. Julian Schwinger ve Sin-Itiro Tomonaga 1948'de "renormalizasyon" yoluyla bu sorunu çözdü ve böylece yeni bir kuantum elektrodinamiğine katkıda bulundu. Richard Feynman, Feynman diyagramlarını sunarak yeni bir kuantum elektrodinamiği yaratmaya katkıda bulundu (1948); farklı partiküller arasındaki çeşitli etkileşimlerin grafik gösterimleri. Bu diyagramlar, etkileşim olasılıklarının hesaplanmasını kolaylaştırmıştır.

Partikül fiziğinde, kuantum elektrodinamiği (QED), elektrodinamiğin göreceli kuantum alan teorisidir. Temelde, OED ışığın ve maddenin nasıl etkileşime girdiğini tanımlar; kuantum mekaniği ile özel görelilik arasında tam bir uyumluluk sağlayan ilk teoridir. QED, foton alışverişi yoluyla etkileşime giren elektrik yüklü partikülleri içeren tüm olayları matematiksel olarak tarif eder, madde ve ışık etkileşiminin hesaplamalarını veren klasik elektromagnetizmanın kuantum karşılığını temsil eder.

Teknik açıdan QED, elektromagnetik kuantum vakumun pertürbasyon (düzensizlik) teorisi olarak tanımlanabilir. Elektronun anormal magnetik yapısı ve hidrojenin enerji seviyelerinin kayması gibi olaylarda son derece kesin yorumlar göstermesi nedeniyle Richard Feynman teoriyi, ‘fiziğin mücevheri’ olarak nitelendirmiştir.

Feynman'ın kuantum elektrodinamiği görüşü

Feynman'ın QED sunumunun kilit bileşenleri üç temel eyleme dayanır:

Bir foton bir yerden ve zamandan başka bir yere ve zamana gider.
Bir elektron bir yerden ve zamandan başka bir yere ve zamana gider.
Bir elektron belirli bir yerde ve zamanda bir fotonu emitler (yayar) veya absorplar (emer).

Bu eylemler aşağıdaki şekilde, Feynman diyagramlarının üç temel elementiyle gösterilmiştir: foton için dalgalı bir çizgi (A – B), elektron için düz bir çizgi (C – D), bir elektron tarafından bir fotonun emisyonunu veya absorpsiyonunu temsil eden iki düz çizginin birleşme noktası ve bir tepe için dalgalı bir çizgi kombinasyonu (E).
Feynman diyagramı elementleri

QED, birçok elektronun ve fotonun karmaşık etkileşimlerinin, yukarıdaki üç yapı bloğunun uygun bir koleksiyonunu bir araya getirerek ve daha sonra böyle bir karmaşık etkileşimin olasılığını hesaplamak için olasılık genliklerini kullanarak temsil edilebileceği varsayımına dayanmaktadır.

Bir olay çeşitli şekillerde gerçekleşebilirse, olasılık genliği, olası yolların olasılık genliklerinin toplamıdır.
Bir proses (işlem) birkaç bağımsız alt işlemi içeriyorsa, olasılık genliği bileşen olasılık genliklerinin bir ürünüdür.

(*genlik, periyodik harekette maksimum düzey olarak tanımlanabilir; yer değiştirme-mesafe grafiğinde, bir dalganın tepesinden çukuruna kadar olan düşey uzaklığın yarısıdır)

Feynman diagrams

Kuantum elektrodinamiğinin deneysel testleri, tipik olarak saçılma deneyleridir. Saçılma teorisinde, parçacıkları konumlarından ziyade momentumları dikkate alınır,etkileşime girdiklerinde parçacıkların oluşturulduğu ya da yok edildiği düşünülür.

Feynman diyagramları daha sonra aynı görünüyor, ancak satırların farklı yorumları var. Elektron çizgisi, verilen bir enerjiye ve momentuma sahip bir elektronu temsil eder; foton çizgisinin yorumu da benzerdir.

Bir zirve (tepe) diyagramı, bir elektronun imha edilmesini ve bir başkasının yaratılmasını, her biri belirtilen enerjilere ve momentuma sahip olan bir fotonun absorpsiyonunu veya yaratılması gösterir.

Dyson serisinin terimlerinde Wick teoremi kullanılarak, kuantum elektrodinamik için S-matrisin terimleri Feynman diyagramları tekniği ile hesaplanabilir.



Matematiksel formül

Matematiksel olarak, QED, simetri grubu U(1) ile bir abelyan (değişmeli) ölçüm teorisidir. Yüklü spin-1/2 alanları arasındaki etkileşime aracılık eden alan, elektromagnetik alandır. Elektromagnetik alanla etkileşime giren -1/2 bir spin alanı için QED Lagrangian L:
                                    1
L = ͞ψ (i gm Dm – m) ψ – ¾ Fmn Fmn
                                    4
gm: Dirac matrisi
ψ: -1/2 spinli partiküllerin (örn. elektron-pozitron alanı) bispinor alanı,
͞ψ º  ψ g0: psi-bar (bazen Dirac eşleniği denir),
Dm  º m + i e Am + i e Bm = geyç (gösterge) kovaryant türevi,
e: bispinor alanının elektrik yüküne eşit olan kapling (birleştirme) sabiti,
m: elektron veya pozitronun kütlesidir,
Am: elektron tarafından üretilen elektromagnetik alanın kovaryant dört-potansiyeli,
Bm: dış kaynak tarafından uygulanan dış alan,
Fmn = ¶m An¶n Am: elektromagnetik alan tensörü.


https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_electrodynamics

29 Ağustos 2019

GERİ (yasalar)
GERİ (elektromagnetizma)
GERİ (fizik)
GERİ (modern fizik)
GERİ (standart model; kuramlar birleşecek mi??)
GERİ (erwin schrödinger)