Kıtalar (continents)

Bir kıta, birkaç büyük coğrafi bölgeden biridir. Kıtalar genellikle herhangi bir kriterden ziyade sözleşme ile tanımlanır. Bir kıta, Asya veya Avrupa örneğinde olduğu gibi, tek bir kara kütlesi olarak tanımlanabileceği gibi, çok büyük bir kara kütlesinin, ayrı parçaları olarak ta gösterilebilir.Bu nedenle kıtaların sayısı değişir; genellikle, yediye kadar veya dört kadar coğrafi bölge kıta olarak kabul edilir.

Çoğu ülke yedi bölgeyi kıta olarak tanır. Alan olarak en büyükten en küçüğe doğru bu yedi bölge:

·         Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Antarktika, Avrupa ve Avustralya

Farklı varyasyonlar, bu bölgelerin bazılarını birleştirir; örneğin,

·         Amerika: Kuzey Amerika ve Güney Amerika

·         Avrasya: Asya ve Avrupa

·         Afro-Avrasya: Afrika, Asya ve Avrupa

Okyanus adaları, tüm dünya topraklarını coğrafi bölgelere bölmek için çoğu zaman yakındaki bir kıta ile gruplandırılır. Bu program kapsamında, Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkelerinin ve bölgelerin çoğu, Avustralya kıtasıyla birlikte Okyanusya coğrafi bölgesini oluşturmak üzere gruplandırılmıştır.

Jeolojide bir kıta, ‘hem kara hem de kıta sahanlıkları dahil olmak üzere Yer’in en büyük kara kütlelerinden biri’ olarak tanımlanır. Jeolojik kıtalar, tektonik plakalar üzerinde bulunan yedi büyük kıta kabuğu alanına karşılık gelir, ancak Madagaskar gibi genellikle mikro kıtalar olarak adlandırılan küçük kıtasal parçaları hariç tutar. Kıta kabuğunun sadece Yer’de var olduğu bilinmektedir.

Kıtaların kayması fikri 20. yüzyılda kabul gördü. Bu durumda, mevcut kıtaların, yüz milyonlarca yıl önce oluşan bir süper kıtanın (Pangaea) parçalanmasından oluştuğunu varsayılır.


Yedi bölgeli kıtalar haritası

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Continent

19 Mayıs 2023

 

GERİ (yeryüzü tablo)