Kristalografi (crystallography)

Kristalografi, kristalin katılarda atomların dizilişini belirleyen deneysel bilimdir. Kristalografi, malzeme bilimi ve katı hal fiziği (yoğun madde fiziği) alanlarının temel bir konusudur.

X-ışını difraksiyon kristalografisinin geliştirilmesinden önce, kristallerin incelenmesi, bir gonyometre ile geometrilerinin fiziksel ölçümlerine dayanıyordu. Bu, kristal yüzlerinin birbirlerine ve teorik referans eksenlerine (kristalografik eksenler) göre açılarının ölçülmesini ve söz konusu kristalin simetrisinin oluşturulmasını içeriyordu. Her kristal yüzün 3 boyutlu uzaydaki konumu, Wulff ağı veya Lambert ağı gibi bir stereografik ağ üzerinde çizilir. Her yüzün polü ağ üzerinde çizilir. Her nokta, Miller indeksi ile etiketlenmiştir. Son çizim, kristal simetrisinin kurulmasını sağlar,

Kristalografik yöntemler artık bir tür ışın demeti tarafından hedeflenen bir numunenin difraksiyon modellerinin analizine dayanmaktadır. X-ışınları en yaygın olarak kullanılan ışınlardır; kullanılan diğer demeyler arasında elektronlar veya nötronlar bulunur. Kristalograflar genellikle kullanılan ışın demeti tipini açıkça belirtirler; X-ışını kristalografisi, nötron difraksiyonu ve elektron difraksiyonu gibi. Bu üç tip radyasyon, numune ile farklı şekillerde etkileşime girer.

·        X-ışınları, numunedeki elektronların uzaysal dağılımı ile etkileşime girer.

·        Elektronlar yüklü partiküllerdir; bu nedenle numunenin, atom çekirdeğinin hem de elektronlarının toplam yük dağılımı ile etkileşime girerler.

·        Nötronlar, güçlü nükleer kuvvetler yoluyla atomik çekirdek tarafından saçılır. Ancak, nötronların magnetik momenti sıfır değildir; bu nedenle magnetik alanlar tarafından da saçılmaya uğrarlar. Nötronlar, hidrojen içeren malzemelerden saçıldıklarında, yüksek gürültü difraksiyon paternleri üretirler. Bununla birlikte, malzeme bazen hidrojen yerine döteryumun ikame edilmesi şeklinde işlenebilir. Bu farklı etkileşim biçimleri nedeniyle üç tip radyasyon, farklı kristalografik çalışmalarda uygulanabilir. 

Kristalografi nedir?

Kristalografi, kristallerin bilimsel çalışmasıdır. Kristallerdeki atomların üç boyutlu düzenini ve bu atomların düzenli, tekrar eden bir modelde nasıl düzenlendiğini belirlemeye yönelik teknikleri içerir. Kristalografi çalışması, atomlar ve moleküller arasındaki etkileşimlerin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını sağlar ve malzeme bilimi, kimya, jeoloji ve biyolojide çok sayıda uygulamaya sahiptir. Bu bilgi, bir kristalin fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek için kullanılır ve istenen özelliklere sahip yeni malzemeleri tasarlamak ve optimize etmek için kullanılabilir. (coolmindmaps)


 
Kristalografi nedir?

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Crystallography

13 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)
GERİ (malzeme bilim dalları)
GERİ (malzeme bilimi)