Kriminoloji (criminology)

Kriminoloji, suç ve topluma aykırı davranışların (sapkın) disiplinler arası incelenmesidir. Kriminoloji, hem davranışsal hem de sosyal bilimlerde, öncelikle sosyologların, siyaset bilimcilerin, ekonomistlerin, hukuk sosyologlarının, psikologların, filozofların, psikiyatristlerin, sosyal hizmet uzmanlarının, biyologların, sosyal antropologların, hukuk ve hukuk bilim adamlarının araştırmalarından ve süreçlerden (adaletin yönetimini ve ceza adaleti sistemini tanımlayan) yararlanan çok disiplinli bir alandır.

Kriminologlar, suç ile toplumun suça tepkileri arasındaki kesişimi araştıran ve inceleyen kişilerdir. Profesyonel kriminologlar potansiyel suçluların davranış eğilimlerini araştırır, incelemeler yapar, hipotezler formüle eder ve gözlemlenebilir eğilimleri sistematik bir şekilde inceler.

Kriminologların ilgi alanları arasında suçun ve suçluların doğası, ceza hukukunun kökenleri, suçun etiyolojisi, suça karşı toplumsal tepki ve kolluk kuvvetlerinin ve ceza kurumlarının işleyişinin incelenmesi yer alır.

Kriminolojinin araştırmalarını, genel olarak üç hat üzerinden yönlendirdiği söylenebilir:

1.     Ceza hukukunun doğasını, yönetimini ve geliştiği koşulları araştırır

2.     Suçun nedenselliğini ve suçluların kişiliğini analiz eder

3.     Suçun kontrolü ve suçluların rehabilitasyonu üzerinde çalışır

Dolayısıyla kriminoloji, yasama organlarının, kolluk kuvvetlerinin, yargı kurumlarının, ıslahevlerinin ve eğitimsel, özel ve kamuya ait sosyal kuruluşların faaliyetlerini kapsamaktadır.

Suç türleri ve tanımları

Hem pozitivist hem de klasik okullar suç konusunda ortak bir görüşe sahiptir: Suç, toplumun temel değerlerini ve inançlarını ihlal eden bir eylemdir. Bu değer ve inançlar, toplumun üzerinde mutabakata vardığı kanunlar olarak ortaya çıkar. Ancak iki tür yasa vardır:

·         Doğal yasalar, birçok kültür tarafından paylaşılan temel değerlere dayanır. Doğal yasalar, kişilere (örneğin cinayet, tecavüz, saldırı) veya mülke (hırsızlık, soygun) zarar vermeye karşı koruma sağlar ve ortak hukuk sistemlerinin temelini oluşturur.

·         Tüzükler yasama organları tarafından çıkarılır; esrar kullanımını ve kumar oynamayı yasaklayan yasalar gibi bazı yasaların tartışmalı olmasına rağmen mevcut kültürel gelenekleri yansıtır. Marksist kriminoloji, çatışma kriminolojisi ve eleştirel kriminoloji, devlet ile vatandaş arasındaki ilişkilerin çoğunun rıza dışı olduğunu ve bu nedenle ceza hukukunun mutlaka halkın inanç ve isteklerini temsil etmediğini, egemenlerin veya egemen sınıfın çıkarları doğrultusunda uygulandığını iddia eder. Daha sağcı kriminolojiler, devlet ile vatandaş arasında rızaya dayalı bir sosyal sözleşme olduğunu öne sürme eğilimindedir.

Çağdaş kriminolojik teoride, evrensel 'zarar' terimini yasal 'suç' teriminin yerine kriminolojik tartışmaya sokarak liberal çoğulculuktan, kültürlülükten ve postmodernizmden uzaklaşmak için hamleler yapıldı.

Alt konular

Kriminolojinin kapsadığı çalışma alanları:

·         Karşılaştırmalı kriminoloji; suç kalıplarındaki farklılıkları ve benzerlikleri belirlemek için kültürler arası sosyal suç olgusunu inceler.

·         Suç önleme; suçu ve suçluları azaltma ve caydırma girişimidir. Özellikle hükümetlerin suçu azaltma, yasaları uygulama ve ceza adaletini koruma çabalarına uygulanır.

·         Suç istatistikleri; suç haberleri veya anekdotların aksine, suçla ilgili sistematik, nicel sonuçlara atıfta bulunur.

·         Suçlu davranışı.

·         Ceza kariyerleri ve vazgeçme.

·         Aile içi şiddet, evlilik veya birlikte yaşama gibi aile içi bir ortamda meydana gelen şiddet veya diğer istismarlar.

·         Sapkınlık veya sapkınlık sosyolojisi, resmi olarak yürürlüğe konmuş kurallar (örneğin suç) aracılığıyla sosyal normları ihlal eden eylem ve/veya davranışlar ve sosyal normların gayri resmi ihlallerini araştırır.

·         Ceza adaleti kurumlarının değerlendirilmesi.

·         Suç korkusu; gerçek suç mağduru olma olasılığının aksine, suç mağduru olma korkusunu ifade eder.

·         Çocuk suçluluğu; reşit olmayan veya yasal reşit olma yaşından küçük bir kişinin yasa dışı davranışlara katılma eylemidir.

·         Penoloji; çeşitli toplumların suç faaliyetlerini bastırma ve cezai suçlardan hüküm giymiş kişiler için, uygun bir tedavi rejimi yoluyla kamuoyunu tatmin edebilecek felsefe ve uygulamalarını ele alır.

·         Hukuk sosyolojisi; hukuk çalışmaları içinde disiplinler arası bir yaklaşımdır.

·         Mağduroloji; mağdurlar üzerindeki psikolojik etkiler, mağdurlar ve suçlular arasındaki ilişki, mağdurlar ile ceza adaleti sistemi arasındaki etkileşimler ve mağdurlarla medya, işletmeler ve sosyal hareketler gibi diğer sosyal gruplar ve kurumlar arasındaki bağlantılar dahil olmak üzere mağduriyet çalışmasıdır.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Criminology

3 Mart 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)