Koordinasyon Kompleksi (coordination complex)

Bir koordinasyon kompleksi, genellikle metalik olan ve koordinasyon merkezi olarak adlandırılan bir merkezi atom veya iyondan, ve ligandlar(*) veya kompleks oluşturucu maddelere (çevreleyen) bağlı moleküller veya iyonlardan oluşan bir kimyasal bileşiktir. Pek çok metal içeren bileşik, özellikle geçiş metallerini (periyodik tablonun d bloğuna ait titanyum gibi elementler) kapsayanlar, koordinasyon kompleksleridir. (Ligand(*): merkezi atoma bağlı atom, molekül veya iyon.)

Koordinasyon, ligandlar ve merkez atom arasındaki ‘koordinat kovalent bağları’ (dipolar bağlar) ifade eder. Başlangıçta bir kompleks, bu tür zayıf kimyasal bağlar yoluyla moleküllerin, atomların veya iyonların tersine çevrilebilir bir ilişkisini ima ediyordu. Koordinasyon kimyasına uygulandığı şekliyle, bu anlam gelişmiştir. Bazı metal kompleksleri neredeyse geri dönüşümsüz olarak oluşur ve birçoğu oldukça güçlü bağlarla birbirine bağlanır.

Metal kompleksleri (koordinasyon bileşikleri olarak da bilinir), hemen hemen tüm metal bileşiklerini kapsar. Koordinasyon kimyası çalışması, tüm alkali ve toprak alkali metallerin, geçiş metallerinin, lantanitlerin, aktinitlerin ve metaloidlerin inorganik kimyasının incelenmesidir. Dolayısıyla koordinasyon kimyası, periyodik tablonun çoğunluğunun kimyasıdır. Metaller ve metal iyonları, en azından yoğunlaşmış fazlarda, sadece ligandlarla çevrelenmiş halde bulunurlar.

Koordinasyon kimyasının alanları, ligandların doğasına göre geniş anlamda sınıflandırılabilir:

·        Klasik (veya "Werner Kompleksleri"): Klasik koordinasyon kimyasındaki ligandlar, neredeyse yalnızca ligandın ana grup atomlarında bulunan yalnız elektron çiftleri aracılığıyla metallere bağlanır. Tipik ligandlar H2O, NH3, Cl, CN, C2H4(NH2)2'dir. Bu tür komplekslerin en basit üyelerinden bazıları, metal aquo kompleksleri, metal amin kompleksleridir.
Örnekler: [Co(EDTA)], [Co(NH3)6]^3,[Fe(C2O4)3]-3

·        Organometalik kimya: Ligandlar organiktir (alkenler, alkinler, alkil) ve fosfinler, hidrit ve CO gibi organik benzeri ligandlardır
Örnek: (C5H5)Fe(CO)2CH3

·        Biyoinorganik kimya: Ligandlar, özellikle amino asitlerin yan zincirleri ve porfirinler gibi birçok kofaktör dahil, doğa tarafından sağlananlardır.
Örnekler: hemoglobin, klorofil, birçok doğal klasık.

·        Küme kimyası: Ligandlar, yukarıdakilerin tümünün yanı sıra diğer metal iyonlarını veya atomlarını da içerir.
Örnek Ru3(CO)12

·        Bazı durumlarda farklı alanların kombinasyonları vardır:
Örnek: [Fe4S4(Scysteinyl)4]-2, burada bir küme biyolojik olarak aktif bir türe gömülüdür.


Koordinasyon kompleksinin alanları, geniş anlamda ligandların doğasına göre sınıflandırılabilir; şekilde bazı örnekler verilmiştir

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Coordination_complex

22 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)