Kombinatoryal Kimya (combinatorial chemistry)

Kombinatoryal kimya, tek bir işlemde çok sayıda (onlarca ila binlerce hatta milyonlarca) bileşik hazırlamayı mümkün kılan kimyasal sentez yöntemlerini içerir. Bu bileşik kütüphaneler, bilgisayar yazılımı tarafından oluşturulan karışımlar, bireysel bileşikler setleri veya kimyasal yapılar olarak yapılabilir. Kombinatoryal kimya, küçük moleküllerin sentezi ve peptidler için kullanılabilir.

Kütüphanelerin faydalı bileşenlerinin tanımlanmasına izin veren stratejiler de kombinatoryal kimyanın bir parçasıdır. Kombinatoryal kimyada kullanılan yöntemler kimya dışında da uygulanır.

İlaç keşfinde kombinatoryal kimya

Çok çeşitli doğrusal veya makrosiklik kimyasal moleküllerle, odaklanmış veya çeşitli kimyasal kütüphaneler oluşturmak için çeşitli kombinatoryal yöntemler geliştirilmiştir: Peptitler, peptit olmayan oligomerler, peptidomimetikler, küçük moleküller ve doğal ürün benzeri organik moleküller. Her kombinatoryal yaklaşımın kendine özgü yüksek verimli tarama ve kodlama stratejisi vardır. Bu makalede, kombinatoryal kütüphanenin tasarımı, sentezi, taranması ve kodunun çözülmesi için yakın zamanda geliştirilen yeni teknolojilere vurgu yaparak ilaç keşfinde kombinatoryal kimyaya kısa bir genel bakış sunuluyor. İsabet keşfi ve öncü optimizasyonda kombinatoryal kimyanın başarılı uygulama örnekleri verilmiştir. Kombinatoryal kimyanın sınırlamaları ve güçlü yönleri de kısaca tartışılmıştır. Artık yeni nesil ilaçların keşfi ve geliştirilmesi için kombinatoryal teknolojilerin gücünden gerçekten faydalanma konusunda daha iyi bir konumda bbulunuluyor. (Ref. NLM)


Kombinatoryal teknolojilere genel bakış: Çeşitli kombinatoryal teknolojiler 1, 2, 3, 4, 5 ve 6, 7 ile, kimyasal bileşiklerin doğası 8, 9, 10, 11, 12 ile ve tarama tahlillerinin iki geniş grubu 13, 14 ile gösterilmiştir, soru işareti, pratikte sentetik düzlemsel mikrodizinin peptidler ve basit oligomerler ile sınırlı olduğunu tanımlar (Yararlanılan kaynak:NLM)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Combinatorial_chemistry

18 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)