Kök (root)

Damarlı bitkilerde kökler, bitki için tutunma yeri sağlayan, bitkilerin daha uzun ve daha hızlı büyümesi için gerekli su ve besin maddelerini bitki gövdesine alacak şekilde değiştirilmiş olan bitki organlarıdır. Çoğu zaman toprak yüzeyinin altında bulunurlar, ancak kökler hava veya havalandırıcı da olabilir, yani yer üstünde veya özellikle su üstünde büyüyebilirler.

Köklerin başlıca işlevleri suyun emilmesi, bitki beslenmesi ve bitki gövdesinin toprağa sabitlenmesidir.

Kök morfolojisi dört bölgeye ayrılır: kök başlığı, apikal meristem, uzama bölgesi ve kıl (saç). Yeni köklerin kök başlığı, kökün toprağa nüfuz etmesine yardımcı olur. Kök daha derine indikçe bu kök başlıkları dökülerek yağlama sağlayan sümüksü bir yüzey oluşturur. Kök başlığının arkasındaki apikal meristem uzayan yeni kök hücreleri üretir. Daha sonra topraktan su ve mineral besinlerini emen kök kılları oluşur. Tohum üreten bitkilerde ilk kök, tohumun çimlenmesinden sonra bitki embriyosundan genişleyen kökçüktür.

Kökteki hücrelerin dizilimi kök kılı, epidermis, epiblem, korteks, endodermis, perisikl ve son olarak kökün emdiği suyu kökün diğer yerlerine taşımak için kökün merkezinde bulunan damar dokusundan oluşur.

Kökleri gövde-dal ve yaprak gibi diğer bitki organlarından ayıran belki de en çarpıcı özellik, köklerin endojen bir kökene sahip olmaları, yani perisikl gibi ana eksenin bir iç katmanından köken alıp gelişmeleridir. Buna karşılık, gövde dalları ve yapraklar dışsaldır, yani dış katman olan korteksten gelişmeye başlarlar.

Besin konsantrasyonuna yanıt olarak kökler ayrıca sürgünlerin ne kadar hızlı büyüyebileceğini gösteren bir sinyal görevi gören sitokinin de sentezler. Kökler genellikle yiyecek ve besin maddelerinin depolanmasında işlev görür. Çoğu damarlı bitki türünün kökleri, mikoriza oluşturmak için belirli mantarlarla simbiyoza girer.


(a) Bir pamuk bitkisindeki birincil ve ikincil kökler, (b) toprağın üzerindeki büyük, olgun ağaç kökleri, (c) ranunculus (düğünçiçeği) kökü kesiti

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Root

25 haziran 2024

 

GERİ (biyoloji)