Klasik Elektrodinamik (classical electrodynamics)

 

Klasik Elektrodinamik


Klasik elektromagnetizma veya klasik elektrodinamik, klasik Newton modelinin bir uzantısı kullanılarak elektriksel yükler ve akımlar arasındaki etkileşimleri inceleyen teorik fiziğin bir dalıdır. Teori, ilgili uzunluk skalaları ve alan kuvvetleri, kuantum mekanik etkilerin ihmal edilebilecek kadar büyük olduğunda elektromagnetik olayların bir tanımını sağlar. Küçük mesafeler ve düşük alan kuvvetleri için, bu etkileşimler kuantum elektrodinamiği ile daha iyi açıklanmaktadır.

Klasik elektrodinamiğin temel fiziksel yönleri, Feynman, Leighton ve Sands, Griffiths, Panofsky ve Phillips ve Jackson gibi bilim adamlarının yayınlarında sunulmuştur.

Optik, elektrik ve elektronik mühendisliği gibi klasik elektromagnetizma dalları, belirli elektrodinamik olayların anlaşılmasını geliştirmek için farklı basitleştirme ve idealizasyon derecelerine sahip ilgili matematiksel modellerin bir koleksiyonundan oluşur.

Bir elektrodinamik fenomeni belirli alanlar, elektrik yükleri ve akımlarının spesifik yoğunlukları ve belirli iletim ortamı tarafından belirlenir. Parametreler çok fazla olduğundan, modellemede bazı tipik, tanımlayıcı kriterlere ihtiyaç vardır; örneğin,
·         Elektrik yükleri ve akımlar; hareketli noktasal yükler, elektrik ve magnetik dipoller, bir iletken içindeki elektrik akımları v.s.
·         Elektromagnetik alanlar; voltajlar, Liénard – Wiechert potansiyelleri, monokromatik düzlem dalgaları, optik ışınlar; radyo dalgaları, mikrodalgalar, infrared radyasyon, görünür ışık, ultraviyole radyasyon, X-ışınları, gama ışınları v.s.
·         Geçirgenlik ortamı; elektronik bileşenler, antenler, elektromagnetik dalga kılavuzları, düz aynalar, kavisli yüzeyli aynalar, dışbükey lensler, içbükey lensler; dirençler, indüktörler, kapasitörler, anahtarlar; teller, elektrik ve optik kablolar, iletim hatları, entegre devreler v.s.
Bunların hepsi sadece birkaç değişken özelliğe sahiptir.

 Klasik elektrodinamiğe dayanan, A: fotonikler, B: ışık, C: ışık-madde kombinasyonu, D: madde, E: simetriler, F: işlenmemiş bölge


https://en.wikipedia.org/wiki/Classical_electromagnetism

26 Nisan 2020


GERİ (fizik)
GERİ (klasik fizik)