Kişilik Psikolojisi (personality psychology)

Kişilik psikolojisi, kişiliği ve bunun bireyler arasındaki varyasyonlarını inceleyen bir psikoloji dalıdır. İnsanların psikolojik güçler nedeniyle bireysel olarak nasıl farklı olduklarını göstermeyi amaçlamaktadır. Odaklandığı alanlar:

·         Kişiliğin ne olduğunu açıklamak

·         Kişiliklerin nasıl geliştiğini belgelemek

·         Kişiliğin zihinsel süreçlerini ve işleyişini nasıl etkilediğini açıklamak

·         Bireyleri anlamak için bir çerçeve sağlamak

‘Kişilik’, bir bireyin sahip olduğu ve çeşitli durumlarda çevresini, bilişini, duygularını, motivasyonlarını ve davranışlarını benzersiz bir şekilde etkileyen dinamik ve organize bir özellikler dizisidir. Kişilik kelimesi Latince ‘maske’ anlamına gelen persona kelimesinden türetilmiştir.

Kişilik ayrıca kişinin beklentilerini, öz algılarını, değerlerini ve tutumlarını güçlü bir şekilde etkileyen, zaman içinde sürekli olarak sergilenen düşünce, duygu, sosyal uyum ve davranış kalıplarıyla da ilgilidir.

Kişilik ayrıca diğer insanlara, sorunlara ve strese karşı insanın tepkilerini de tahmin eder.

Gordon Allport (1937) kişiliği incelemenin iki ana yolunu tanımladı: nomotetik ve idiyografik. Nomotetik psikoloji, kendini gerçekleştirme ilkesi veya dışadönüklük özelliği gibi birçok farklı insana uygulanabilecek genel yasaları arar. İdiyografik psikoloji, belirli bir bireyin benzersiz yönlerini anlama girişimidir.

Kişiliğin incelenmesi, psikolojide çok sayıda teorik geleneğin de bulunduğu geniş ve çeşitli bir tarihe sahiptir. Başlıca teoriler, eğilimsel (özellik) perspektifi, psikodinamik, hümanist, biyolojik, davranışçı, evrimsel ve sosyal öğrenme perspektifini içeriri

Birçok araştırmacı ve psikolog kendilerini belirli bir bakış açısıyla açıkça tanımlamaz, bunun yerine eklektik bir yaklaşım benimserler. Bu alandaki araştırmalar ampirik olarak yönlendirilir – faktör analizi gibi çok değişkenli istatistiklere dayanan boyutsal modeller – veya psikodinamik teori gibi teori gelişimini vurgular.

Psikolojik eğitim ve öğretimde kişiliğin doğası ve psikolojik gelişimi üzerine yapılan çalışmalar genellikle anormal psikoloji veya klinik psikoloji derslerinin ön koşulu olarak gözden geçirilir.


Beş büyük kişilik özelliği (kaynaklar, (a) Wiki, (b) Researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Personality_psychology

29 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)