Kirlilik/Kalite (air pollution)

Hava kirliliği, kirletici adı verilen, insan ve diğer canlıların sağlığına zarar veren, iklime veya malzemelere zarar veren maddelerin atmosferde bulunması nedeniyle havanın kirlenmesidir. Aynı zamanda atmosferin doğal özelliklerini değiştiren kimyasal, fiziksel veya biyolojik etkenlerle, iç veya dış ortamın kirlenmesidir

Gazlar (amonyak, karbon monoksit, kükürt dioksit, nitröz oksitler, metan ve kloroflorokarbonlar dahil), partiküller (hem organik hem de inorganik) ve biyolojik moleküller gibi birçok farklı türde hava kirletici vardır.

Hava kirliliği insanlarda hastalıklara, alerjilere ve hatta ölüme neden olabilir; aynı zamanda hayvanlar ve bitkiler gibi diğer canlı organizmalara zarar verebilir, doğal çevreye (örneğin iklim değişikliği, ozon tabakasının incelmesi veya habitat bozulması) veya mamur çevreye (örneğin asit yağmuru) zarar verebilir. Hava kirliliği hem insan faaliyetlerinden hem de doğal olaylardan kaynaklanabilir. Hava kalitesi, Yer’in iklimi ve küresel ekosistemlerle yakından ilişkilidir.

Hava kirliliği, solunum yolu enfeksiyonları, kalp hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, felç ve akciğer kanseri gibi kirlilikle ilişkili bir dizi hastalık için önemli bir risk faktörüdür. Giderek artan kanıtlar, hava kirliliğine maruz kalmanın düşük IQ puanları, bozulmuş biliş, depresyon gibi psikiyatrik bozukluklar için artan risk ve zararlı perinatal sağlık ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

Kötü hava kalitesinin insan sağlığı üzerindeki etkileri geniş kapsamlıdır ancak esas olarak vücudun solunum sistemini ve kardiyovasküler sistemi etkiler. Hava kirleticilerine karşı bireysel tepkiler, kişinin maruz kaldığı kirleticinin türüne, maruz kalma derecesine ve bireyin sağlık durumuna ve genetiğine bağlıdır.

Hava kirliliği, hastalık ve erken ölüm açısından en büyük çevresel risk faktörüdür.

Hava kirliliği, insan sağlığı açısından genel olarak dördüncü en büyük risk faktörüdür.

Hava kirliliği dünya çapında her yıl yaklaşık 7 milyon insanın erken ölümüne veya küresel ortalama 2.9 yıllık yaşam beklentisi kaybına neden oluyor.

Yalnızca fosil yakıt kullanımına atfedilebilen dış mekan hava kirliliği yılda yaklaşık 3.61 milyon ölüme neden oluyor ve bu da onu insan ölümüne en çok katkıda bulunanlardan biri yapıyor

Antropojenik ozon, yılda yaklaşık 470 000 erken ölüme ve yaklaşık 2.1 milyon ince partikül kirliliğine neden olmaktadır.

Hava kirliliğinin, sağlıkla ilgili sonuçları kapsamlı olmasına rağmen, sorunun ele alınma şeklinin büyük ölçüde gelişigüzel olduğu veya ihmal edildiği düşünülüyor.

Dünya Bankası, hava kirliliğinin neden olduğu refah kayıplarının (erken ölümler) ve verimlilik kayıplarının (işgücü kaybı) dünya ekonomisine yılda 5 trilyon dolara mal olduğunu tahmin ediyor. Hava kirliliğinin maliyetleri, bazen izleme, mevzuat ve düzenleme yoluyla telafi edilse de, genellikle çağdaş ekonomik sistemin ve çoğu insan faaliyetinin bir dışsallığıdır.

Hava kirliliğini azaltmak için birçok farklı teknoloji ve strateji mevcuttur. UNEP'e (United Nations Environment Programme) göre ülkelerin çoğunda hava kirliliği yasaları olmasına rağmen, bunların tipik dağılımları:

yüzde 43'ünde hava kirliliğinin yasal bir tanımı bulunmuyor

yüzde 31'inde dış hava kalitesi standartları bulunmuyor

yüzde 49'u tanımlarını yalnızca dış ortam kirliliğiyle sınırlıyor

yüzde 31'inde kendi sırları dışından kaynaklanıyor

Ulusal hava kalitesi yasaları, özellikle Britanya'daki 1956 Temiz Hava Yasası ve 1963'te uygulamaya konulan ABD Temiz Hava Yasası, genellikle oldukça etkili olmuştur. Bu çabalardan bazıları, örneğin Montreal Protokolü gibi, uluslararası düzeyde başarılı olmuştur. Ozon tabakasını incelten zararlı kimyasalların salınması ve kükürt emisyonlarını azaltan 1985 Helsinki Protokolü gibi uluslararası düzeyde başarılı olurken, diğerleri daha az başarılı olmuştur.

(a) Kok fırınından kaynaklanan hava kirliliği, (b) kazalardan ve hava kirliliğinden kaynaklanan ölüm oranları

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Air_pollution

12 Kasım 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)