Kimyasal Sentez (chemical synthesis)

Kimyada, kimyasal sentez (kimyasal kombinasyon), bir veya daha fazla ürün elde etmek için kimyasal reaksiyonların yapay olarak yürütülmesidir. Bu, genellikle bir veya daha fazla reaksiyonu içeren fiziksel ve kimyasal manipülasyonlarla meydana gelir. Modern laboratuvar kullanımlarında süreç tekrarlanabilir ve güvenilirdir.

Bir kimyasal sentez, belirli koşullara tabi tutulduğunda bir dönüşüm yaşayacak olan bir veya daha fazla bileşiği (reaktifler veya reaktanlar olarak bilinir) içerir. İstenilen ürünü formüle etmek için çeşitli reaksiyon türleri uygulanabilir. Bu, bileşiklerin kimyasal bir reaktör veya basit yuvarlak tabanlı bir şişe gibi bir reaksiyon kabında karıştırılmasını gerektirir. Pek çok reaksiyon, nihai ürünü izole etmek için bir tür işleme veya saflaştırma prosedürü gerektirir.

Kimyasal sentezle üretilen miktara reaksiyon verimi denir. Tipik olarak verimler gram cinsinden kütle olarak (laboratuvar ortamında), veya sınırlayıcı reaktife dayalı olarak, üretilebilecek toplam teorik miktarın yüzdesi olarak ifade edilir. Yan reaksiyon, arzu edilen verimi azaltan istenmeyen bir kimyasal reaksiyondur. Sentez sözcüğü kimyasal kapsamda ilk kez kimyager Hermann Kolbe tarafından kullanıldı.

Organik sentez

Organik sentez, organik bileşiklerin senteziyle ilgilenen özel bir kimyasal sentez türüdür. Karmaşık bir ürünün toplam sentezi için, ilgi konusu ürünün sentezlenmesinde çok sayıda prosedürün sırayla uygulanması gerekebilir ve bu da çok fazla zaman gerektirir. Organik sentez becerisi kimyagerler arasında ödüllendirilir. Son derece değerli veya zor bileşiklerin sentezi Robert Burns Woodward gibi, bazı kimyacılara Nobel Kimya Ödülü kazandırmıştır. Bir kimyasal sentez temel laboratuvar bileşiklerinden başlıyorsa, tamamen sentetik bir süreç olarak kabul edilir. Bitkilerden veya hayvanlardan izole edilen bir üründen başlayıp daha sonra yeni bileşiklere doğru ilerliyorsa sentez yarı sentetik bir süreç olarak tanımlanır.

İnorganik sentez

Önemli organik olmayan içeriğe sahip bileşiklerin hazırlanmasında inorganik sentez ve organometalik sentez uygulanır. Açıklayıcı bir örnek, anti-kanser ilacı sisplatinin potasyum tetrakloroplatinattan hazırlanmasıdır.


Kanser önleyici ilaç sisplatin, cis-diamindikloroplatinum(II)'nin sentezi için sentetik şema; Dhara tarafından 1969'da bildirilen ve yaygın olarak kullanılan yönteme dayanmaktadır

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_synthesis

17 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)