Kereste-dışı orman ürünleri (NTFP'ler), kereste dışında ormanlardan elde edilen faydalı gıdalar, maddeler, malzemeler ve/veya mallardır. Hasat yabani toplamadan çiftçiliğe kadar uzanır. Bunlar genellikle av hayvanlarını, kürk taşıyanları, kabuklu yemişleri, tohumları, yemişleri, mantarları, yağları, bitki özsuyunu, yaprakları, polenlemeyi, şifalı bitkileri, turbayı, direkleri, yakacak odunu, balıkları, böcekleri, baharatları ve yemleri içerir.
Örtüşen kavramlar
arasında odun-dışı orman ürünleri (NWFP'ler), yabani orman ürünleri, ikincil
orman ürünleri, özel, ikincil, alternatif orman ürünleri yer alır.
NTFP'ler üzerine yapılan
araştırmalar, bunların kırsal gelirler ve pazarlar için meta olarak, geleneksel
bilginin bir ifadesi olarak veya kırsal hanelerin ihtiyaçları için bir geçim
seçeneği olarak, sürdürülebilir orman yönetimi ve koruma stratejilerinin temel
bir bileşeni olarak üretilme yeteneklerine odaklanmıştır.
Araştırmalar, beslenme
çeşitliliğinin geliştirilmesinde ve özellikle ormana yakın halklar için
besleyici gıda sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Tüm araştırmalar
orman ürünlerini, ormanların korunmasını teşvik edebilecek değerli ürünler ve
araçlar olarak tanıtmaktadır.
NTFP'ler özellikle yerel
halk ve topluluklar için değerli olan, ancak orman yönetimi öncelikleri
(örneğin kereste üretimi ve hayvan yemi) nedeniyle göz ardı edilen orman
ürünlerini vurgulamaktadır. Örneğin hem kentsel hem de kırsal ortamlarda
yaklaşık 2,4 milyar insan yemek pişirmek için odun bazlı enerji kullanıyor
Son yıllarda NTFP'lerin,
orman yönetimi uygulamalarına alternatif veya tamamlayıcı olarak kullanılmasına
ilgi arttı. Bazı orman türlerinde, doğru politik ve sosyal koşullar altında
ormanlar, NTFP çeşitliliğini artıracak ve dolayısıyla biyolojik çeşitliliği ve
potansiyel olarak ekonomik çeşitliliği artıracak şekilde yönetilebilir. Akdeniz
bölgesinde siyah trüf mantarı yetiştiriciliği, iyi yönetildiğinde oldukça
karlıdır.
https://en.wikipedia.org/wiki/Non-timber_forest_product
19 Aralık 2024
GERİ (doğal kaynaklar)