Kentsel Planlama (urban planning)

İmar planlaması, şehir planlaması, bölgesel planlama veya belirli kapsamlarda kırsal planlama olarak da bilinen kentsel planlama, hava, su dahil olmak üzere, arazi kullanımının ve yapılı çevrenin geliştirilmesi ve tasarımına, kentsel alanlara girip çıkan altyapı, ulaşım, iletişim ve dağıtım ağlarına ve bunların erişilebilirliği gibi alanlara odaklanan teknik ve politik bir süreçtir.

Geleneksel olarak, kentsel planlama, insan yerleşimlerinin fiziksel düzenini ana planlamada yukarıdan aşağıya bir yaklaşımla izlemiştir. Temel düşünce, verimlilik, sanitasyon, çevrenin korunması ve kullanımı ile ana planların sosyal ve ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerini de içeren kamu refahıydı. Zamanla kentsel planlama, sürdürülebilirlik standartlarını korurken insanların sağlığını ve refahını iyileştirmeye yönelik bir araç olarak planlamaya odaklanan sosyal ve çevresel sonuçlara yönelmeyi benimsemiştir.

Önceki planlama modellerinin zararlı ekonomik ve çevresel etkilerinin belirginleştiği 20. yüzyılın sonlarında, tüm planlama çalışmalarının ana hedeflerinden biri olarak sürdürülebilir kalkınma eklendi. Benzer şekilde, 21. yüzyılın başlarında, Jane Jacobs'un sakinlerin, işletmelerin ve toplulukların çıkarlarını vurgulayan yasal ve politik perspektifler üzerine yazıları, şehir planlamacılarını planlama sırasında sakinlerin deneyimlerini ve ihtiyaçlarını daha geniş bir şekilde dikkate alma konusunda etkiledi.

Kentsel planlama, insanların belirli bir alanda nasıl yaşayacakları, çalışacakları ve rol alacakları hakkındaki sorulara yanıt verir ve böylece kentsel, banliyö ve kırsal alanlarda düzenli gelişmeye rehberlik eder.

Her ne kadar ağırlıklı olarak yerleşimlerin ve toplulukların planlanmasıyla ilgilenseler de, şehir planlamacıların üzerinde durdukları aşağıda verilen bazı konular da sayılabilir:

·         Malların, kaynakların, insanların ve atıkların verimli bir şekilde taşınmasının planlanması

·         Su ve elektrik gibi temel ihtiyaçların dağıtımı

·         Her türden, kültürden ve ihtiyaçtan insan için katılım ve fırsat tanıma

·         Ekonomik büyüme veya iş geliştirme

·         Sağlığın iyileştirilmesi ve CO2 emisyonlarının azaltılmasına aktif olarak katkıda bulunan doğal çevresel öneme sahip alanların korunması

·         Miras yapılarının ve yapılı çevrelerin korunması

Kentsel planlama ekiplerinin çoğu kent yönetimleri için çalışan yüksek eğitimli kişilerden oluştuğundan, son tartışmalar kent planlama süreçlerine daha fazla topluluk üyesinin nasıl dahil edileceğine odaklanıyor.

Kentsel planlama inşaat mühendisliği, mimarlık, beşeri coğrafya, siyaset, sosyal bilimler ve tasarım bilimlerini kapsayan disiplinler arası bir alandır. Kent planlama uygulayıcıları araştırma ve analiz, stratejik düşünme, mühendislik mimarisi, kentsel tasarım, halkın katılımı, politika önerileri, uygulama ve yönetim ile ilgilenir. Kentsel tasarım alanıyla yakından ilgilidir ve bazı kent planlamacıları caddeler, parklar, binalar ve diğer kentsel alanlar için tasarımlar sunar

Kent planlamacıları stratejik, politika ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için inşaat mühendisliği, peyzaj mimarlığı, mimarlık ve kamu yönetimi gibi benzer alanlarla çalışırlar. İlk kent planlamacıları genellikle bu benzer alanların üyeleriydi, ancak bugün kent planlaması ayrı, bağımsız bir profesyonel disiplindir. Kent planlama disiplini, arazi kullanım planlaması, imar, ekonomik kalkınma, çevre planlaması, ulaşım planlaması gibi farklı alt alanları içeren daha geniş bir kategoridir. Planların oluşturulması, ceza kanunlarının ve imar plan kanunlarının kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını gerektirir.

(a) Yaşanabilir şehir ve çevre kalitesi ile insan sağlığı ve refahı arasındaki ilişkiler, (b) şehirlerin konfor planlaması ve çevre kalitesi, (c) kentsel refah ve sürdürülebilir kalkınma (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Urban_planning

27 Mart 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)