Kent Sosyolojisi (urban sociology)

Kent sosyolojisi, kentlerin ve kentsel yaşamın sosyolojik olarak incelenmesidir. Alanın en eski alt disiplinlerinden biri olan kent sosyolojisi, kentsel çevreleri şekillendiren sosyal, tarihi, politik, kültürel, ekonomik ve çevresel güçleri araştırır ve inceler

Sosyolojinin çoğu alanında olduğu gibi, kent sosyologları da, yoksulluk, ırksal yerleşim ayrımı, ekonomik kalkınma, göç ve demografik eğilimler, evsizlik, hastalık ve suç, kent sosyolojisi gibi bir dizi konuyu incelemek için, istatistiksel analiz, gözlem, arşiv araştırması, sosyal teori, röportajlar ve diğer yöntemleri kullanır.

Kentsel sosyolojik analiz, kentsel planlamayı ve politika oluşturmayı şekillendiren ve yönlendiren kritik bilgiler sağlar

Modern kent sosyolojisinin felsefi temelleri, kentleşmenin ekonomik, sosyal ve kültürel süreçlerini ve etkilerini inceleyen ve teorileştiren Karl Marx, Ferdinand Tönnies, Émile Durkheim, Max Weber ve Georg Simmel gibi sosyologların, toplumsal yabancılaşma, sınıf oluşumu, kolektif ve bireysel kimliklerin üretilmesi veya yok edilmesiyle ilgili çalışmalarından kaynaklanmaktadır.

Bu teorik temeller, yirminci yüzyılın başlarında Chicago Üniversitesi'nde çalışan bir grup sosyolog ve araştırmacı tarafından daha da genişletildi ve analiz edildi. Robert Park, Louis Wirth ve Ernest Burgess'in Chicago şehri üzerindeki çalışmaları, sadece sosyolojideki kentsel araştırmanın amacında değil, aynı zamanda nicel ve etnografik araştırma yöntemlerini kullanarak beşeri coğrafyanın gelişiminde de devrim yarattı.

Chicago Okulu'nun kent sosyolojisi alanında geliştirdiği teorilerin önemi eleştirel bir şekilde sürdürülmüş ve eleştirilmiştir, ancak yine de sosyal bilimler kapsamında kentleşmeyi ve kenti anlamada en önemli tarihsel gelişmelerden biri olmaya devam etmektedir. Disiplin, kültürel sosyoloji, ekonomik sosyoloji ve siyaset sosyolojisi dahil olmak üzere çeşitli alanlardan faydalanabilir.


Kent sosyolojisinin gelişimi (yararlanılan kaynak: Prezi)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Urban_sociology

7 Mart 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)