Kaynak Tükenmesi (resource depletion)

Kaynak tükenmesi, bir kaynağın yenilenebileceğinden daha hızlı tüketilmesidir. Doğal kaynaklar genellikle yenilenebilir kaynaklar ve yenilenemeyen kaynaklar arasında bölünür. Bu kaynak türlerinden herhangi birinin, yenilenme oranlarının ötesinde kullanılması, kaynak tükenmesi olarak kabul edilir.

Bir kaynağın değeri, onun doğada bulunabilirliğinin ve kaynağın çıkarılmasının maliyetinin doğrudan bir sonucudur. Bir kaynak ne kadar tükenirse kaynağın değeri de o kadar artar.

Fosil yakıtlar ve mineraller için madencilik, ormansızlaşma, kaynakların kirlenmesi, sulak alan ve ekosistem bozulması, toprak erozyonu, aşırı tüketim, akifer tükenmesi ve kaynakların aşırı veya gereksiz kullanımı dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli kaynak tükenmesi türleri vardır.

Kaynak tükenmesi terimi, en yaygın olarak çiftçilik, balıkçılık, madencilik, su kullanımı ve fosil yakıt tüketimiyle ilgili olarak kullanılır. Yaban hayatı popülasyonlarının tükenmesine defaunasyon denir.

Kaynak tükenmesi ayrıca tarihine, özellikle sömürgecilikteki köklerine ve Sanayi Devrimine, tükenme muhasebesine ve kaynak tükenmesinin sosyoekonomik etkilerine ve kaynak tüketiminin ahlakına ilişkin konuları da gündeme getirir.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Resource_depletion

29 Ocak 2025

 

GERİ (doğal kaynaklar)