Kaynak (resource)

Kaynak çevremizde bulunan, teknolojik olarak erişilebilir, ekonomik olarak uygulanabilir ve kültürel olarak sürdürülebilir olan ve ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi karşılamamıza yardımcı olan tüm malzemeleri ifade eder.

Kaynaklar genel olarak kullanılabilirliklerine göre, yenilenebilir veya ulusal ve uluslararası kaynaklar olarak sınıflandırılabilir. Bir öğe teknolojiyle kaynak haline gelebilir.

Kaynak kullanımının faydaları arasında zenginliğin artması, sistemin düzgün işleyişi veya iyiliğin arttırılması yer alabilir. İnsan açısından bakıldığında, düzenli bir kaynak, insanın ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayan her şeydir.

Kaynak kavramı; ekonomi, biyoloji ve ekoloji, bilgisayar bilimi, yönetim ve insan kaynakları gibi pek çok yerleşik çalışma alanında rekabet, sürdürülebilirlik, koruma ve yönetim kavramlarıyla bağlantılı olarak geliştirilmiştir. İnsan toplumundaki uygulamada, ticari veya ticari olmayan faktörler, kaynak yönetimi yoluyla kaynak tahsisini gerektirir.

Kaynak kavramı aynı zamanda kaynaklar üzerindeki liderliğin yönüne de bağlanabilir; Bu, liderlerin bu konuları yönetmekten, desteklemekten veya yönlendirmekten sorumlu olduğu insan kaynakları konularını ve bunun sonucunda ortaya çıkan gerekli eylemleri içerebilir.

Örneğin, arşivleme uzmanlığı, akademik yönetim, dernek yönetimi, işletme yönetimi, sağlık yönetimi, askeri yönetim, kamu yönetimi, manevi liderlik ve sosyal ağ yönetimi konularında profesyonel gruplar, yenilikçi liderler ve teknik uzmanlar söz konusu olduğunda.


(a) Doğal bir kaynak olan yer altı suyu, burada Hindistan'ın Himaşal Pradeş kentinde bir borudan çıkarken görülüyor, (b) yenilenemeyen bir kaynak olan çeşitli fosil yakıtlar - petrol, kömür ve doğal gaz

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Resource

29 Ocak 2025

 

GERİ (doğal kaynaklar)