Kategori Teorisi (category theory)

Kategori teorisi, 20. yüzyılın ortalarında Samuel Eilenberg ve Saunders Mac Lane’nin, cebirsel topoloji temel çalışmalarında ortaya atılan matematiksel yapılara ve bunların ilişkilerine dair genel bir teoridir.

Kategori teorisi matematiğin hemen hemen her alanında kullanılmaktadır. Özellikle, çeşitli bağlamlarda benzer şekilde görünen öncekilerden yeni matematiksel objelerin birçok yapısı, kategoriler açısından uygun bir şekilde ifade edilir ve birleştirilir. Örnekler arasında bölüm uzayları, doğrudan ürünler, tamamlama ve dualite yer alır.

Bilgisayar biliminin pek çok alanı, işlevsel programlama ve anlambilim gibi, kategori teorisine de dayanır.

Bir kategori iki tür objeden oluşur: kategorinin objeleri ve morfizmin kaynağı ve hedefi olarak adlandırılan iki objeyi ilişkilendiren morfizmler. Çoğu zaman bir morfizmin, kaynağını hedefine haritalayan bir ok olduğu söylenir. Morfizmler, ilk morfizmin hedefinin ikincinin kaynağına eşit olması ve morfizm kompozisyonunun fonksiyon kompozisyonu ile benzer özelliklere sahip olması (ilişkililik ve kimlik morfizmlerinin varlığı) durumunda oluşturulabilir. Morfizmler genellikle bir çeşit işlevdir, ancak durum her zaman böyle değildir. Örneğin bir monoid, morfizmleri monoidin elemanları olan tek bir objeye sahip bir kategori olarak görülebilir.

Kategori teorisinin ikinci temel kavramı, iki kategori C1 ve C2 arasında bir morfizm rolü oynayan bir işlev kavramıdır: C1'in objelerini C2'nin objelerine ve C1'in morfizmlerini C2'nin morfizmlerine eşler; kaynaklar kaynaklara eşlenir ve hedefler hedeflere eşlenir (veya kontravaryant bir işlev durumunda, kaynaklar hedeflere eşlenir ve bunun tersi de geçerlidir). Üçüncü bir temel kavram, işlevcilerin morfizmi olarak görülebilecek doğal bir dönüşümdür.


(a) X, Y, Z objeleri ve f, g, g f morfizmleri içeren bir kategorinin şematik gösterimi.(Wiki), (b) bu şekil, A, B, C objelerinin ve f, g, g f olarak gösterilen morfizmlerin koleksiyonunu içeren bir kategoridir; döngüler kimlik oklarıdır. (Wiki), (c) f, g'nin retraksityonu, g, f'nin bir bölümüdür. (Wiki)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Category_theory

14 Ocak 2024

 

GERİ (matematik anasayfa)