Karşılaştırmalı Siyaset (comparative politics)

Karşılaştırmalı siyaset, siyaset biliminin hem ülkeler içinde hem de ülkeler arasında siyaseti araştırmak için karşılaştırmalı yöntemin veya diğer ampirik yöntemlerin kullanılmasıyla karakterize edilen bir alanıdır. Temel olarak bu, siyasi kurumlar, siyasi davranış, çatışma ve ekonomik kalkınmanın nedenleri ve sonuçlarına ilişkin soruları içerebilir. Belirli çalışma alanlarına uygulandığında karşılaştırmalı siyaset, karşılaştırmalı hükümet (hükümet biçimlerinin karşılaştırmalı incelenmesi) gibi başka isimlerle de anılabilir.

Karşılaştırmalı siyaset, dünyadaki çeşitli siyasi sistemlerin sistematik olarak incelenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Farklı siyasi sistemlerin neden benzerlik veya farklılıklara sahip olduğunu ve bunlar arasında gelişimsel değişikliklerin nasıl meydana geldiğini açıklamak için karşılaştırmalı bir araştırmadır. Bu siyasi sistemler arasındaki eğilimleri, kalıpları ve düzenlilikleri aradığı için sistematiktir.

Araştırma alanı, demokratikleşme, küreselleşme ve entegrasyon gibi temalara odaklanarak dünya çapındaki siyasi sistemleri dikkate almaktadır.

Karşılaştırmalı siyaset sayesinde siyaset biliminde son 40 yılda yeni teori ve yaklaşımlar kullanılmıştır. Bunlardan bazıları politik kültüre, bağımlılık teorisine, gelişimciliğe, korporatizme, yerli değişim teorilerine, karşılaştırmalı politik ekonomiye, devlet-toplum ilişkilerine ve yeni kurumsallığa odaklanır.

Karşılaştırmalı siyasetin bazı örnekleri, başkanlık ve parlamenter sistemler, demokrasiler ve diktatörlükler, farklı ülkelerdeki parlamenter sistemler, Kanada gibi çok partili sistemler ve Amerika Birleşik Devletleri gibi iki partili sistemler arasındaki farklılıkları incelemektir. Karşılaştırmalı siyaset, zamanın belirli bir noktasında, genellikle şimdiki zamanda yürütülmelidir. Bir araştırmacı sistemleri farklı zaman dilimlerinden karşılaştıramaz; statik olmalıdır.

Tarihsel olarak disiplin, siyaset bilimindeki geniş soruları ülkeler arası karşılaştırmalar yoluyla araştırırken, çağdaş karşılaştırmalı siyaset bilimi öncelikle ulus altı karşılaştırmaları kullanır.

Karşılaştırmalı siyaset önemlidir, çünkü insanların dünya çapındaki siyasi çerçevelerin doğasını ve işleyişini anlamalarına yardımcı olur. Dünya çapında özgün, sosyal, etnik, ırksal ve sosyal tarihe göre birçok türde siyasi sistem vardır.

Aslına bakılırsa, karşılaştırmalı siyasi birlik yapıları bile bir ülkeden başlayıp diğerine doğru değişiyor. Örneğin Hindistan ve ABD çoğunluk yönetimine sahip ülkelerdir; yine de ABD, Hindistan'da kullanılan parlamenter sistemin aksine, liberal oy temelli bir başkanlık sistemine sahiptir.

Hindistan'ın popüler hükümetinin ışığında bakıldığında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi karar ölçütleri bile daha çeşitlidir. Amerika Birleşik Devletleri'nin lideri olarak bir başkan varken, Hindistan'ın bir başbakanı vardır. İlgili mevzuat sorunları, bizi bu merkezi sözleşmeleri ve çoğunluk yönetimine bakılmaksızın iki ülkenin ne kadar farklı olduğunu anlamaya teşvik ediyor. Bu çalışma alanı uluslararası ilişkiler ve çatışma çözümü alanları için kritik öneme sahiptir.

Yakın politika, dünya çapındaki mevzuat konularını ve dünya çapındaki mevcut kazanma koşullarını açıklığa kavuşturmak için uluslararası ilişkileri teşvik eder. Her ikisi de siyaset biliminin alt alanları olmasına rağmen karşılaştırmalı siyaset, uluslararası stratejinin nedenlerini ve dünya çapındaki yaklaşımların ve çerçevelerin ülke içindeki siyasi davranış ve çalışma üzerindeki etkisini inceler.


(a) Dünya çapındaki siyasi sistemlerin incelenmesi, (b) uluslararası İlişkiler ve karşılaştırmalı siyaset (https://slideplayer.com/slide/16857627/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparative_politics

28 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)