Karbonhidrat Kimyası (carbohydrate chemistry)

Karbonhidrat kimyası, öncelikle karbonhidratların tespiti, sentezi, yapısı ve işleviyle ilgilenen kimyanın bir alt disiplinidir. Karbonhidratların genel yapısından dolayı, bunların sentezi genellikle glikosidik bağların seçici oluşumu ve hidroksil gruplarının seçici reaksiyonuyla meşgul olur; sonuç olarak, büyük ölçüde koruyucu grupların kullanımına dayanır.

Karbonhidrat kimyasının içerdiği tipik konular:

·        Monosakkaritler

·        Karbonhidrat sentezi

·        Glikozidik bağ oluşumu: Kimyasal glikozilasyon, Fischer glikozidasyonu, Glikozil halojenür, Koenigs-Knorr reaksiyonu

·        Grupları koruma: Karbonhidrat asetalizasyonu, Trimetilsilil, Benzil eter, para-Metoksibenzil eter

·        Oligosakkaritler

·        Karbonhidrat reaksiyonları: Siyanohidrin reaksiyonu, Lobry-de Bruyn-van Ekenstein dönüşümü, Amadori yeniden düzenlemesi, Nef reaksiyonu, Wohl bozulması, Tipson-Cohen reaksiyonu, Ferrier yeniden düzenlemesi, Ferrier II reaksiyonu

·        Karbonhidratların fonksiyonları: Enerji temini; özellikle beyin için glikoz formunda, Amino asitlerin enerji için parçalanmasını önlemek, Yağ asitlerinin parçalanmasından kaynaklanan ketozisin önlenmesi, Hücresel ve protein tanıma


Karbonhidratların kullanım yolları (https://www.britannica.com/science/carbohydrate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate_chemistry

9 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)