Karbonhidrat kimyası, öncelikle karbonhidratların tespiti, sentezi, yapısı ve işleviyle ilgilenen kimyanın bir alt disiplinidir. Karbonhidratların genel yapısından dolayı, bunların sentezi genellikle glikosidik bağların seçici oluşumu ve hidroksil gruplarının seçici reaksiyonuyla meşgul olur; sonuç olarak, büyük ölçüde koruyucu grupların kullanımına dayanır.
Karbonhidrat
kimyasının içerdiği tipik konular:
·
Monosakkaritler
·
Karbonhidrat sentezi
·
Glikozidik bağ oluşumu: Kimyasal glikozilasyon, Fischer
glikozidasyonu, Glikozil halojenür, Koenigs-Knorr reaksiyonu
·
Grupları koruma: Karbonhidrat asetalizasyonu, Trimetilsilil, Benzil eter, para-Metoksibenzil
eter
·
Oligosakkaritler
·
Karbonhidrat reaksiyonları: Siyanohidrin
reaksiyonu, Lobry-de Bruyn-van Ekenstein dönüşümü, Amadori yeniden düzenlemesi,
Nef reaksiyonu, Wohl bozulması, Tipson-Cohen reaksiyonu, Ferrier yeniden
düzenlemesi, Ferrier II reaksiyonu
·
Karbonhidratların fonksiyonları: Enerji temini; özellikle
beyin için glikoz formunda, Amino asitlerin enerji için parçalanmasını önlemek,
Yağ asitlerinin parçalanmasından kaynaklanan ketozisin önlenmesi, Hücresel ve
protein tanıma
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate_chemistry
9 Eylül 2023