Karakterizasyon, Malzeme Bilimi (characterization, materials science)

Karakterizasyon, malzeme biliminde kullanıldığında, bir malzemenin yapısının ve özelliklerinin araştırıldığı ve ölçüldüğü geniş ve genel süreci ifade eder. Bu, malzeme bilimi alanında, onsuz mühendislik malzemelerinin bilimsel olarak anlaşılmasının sağlanamayacağı temel bir süreçtir.

Karakterizasyon teriminin kapsamı genellikle farklılık gösterir; bazı tanımlar, terimin kullanımını malzemelerin mikroskobik yapısını ve özelliklerini inceleyen tekniklerle sınırlarken, diğerleri terimi mekanik test, termal analiz ve yoğunluk hesaplama gibi makroskopik teknikleri içeren herhangi bir malzeme analiz sürecini ifade etmek için kullanır. Malzeme karakterizasyonunda gözlemlenen yapıların ölçeği, tek tek atomların ve kimyasal bağların görüntülenmesi gibi angstromlardan, metallerdeki kaba taneli yapıların görüntülenmesi gibi santimetrelere kadar değişir.

Temel optik mikroskopi gibi birçok karakterizasyon tekniği yüzyıllardır uygulanmaktayken, sürekli olarak yeni teknikler ve metodolojiler ortaya çıkmaktadır. Özellikle 20. yüzyılda elektron mikroskobu ve ikincil iyon kütle spektrometrisinin geliştirilmesi, bu alanda devrim yarattı; yapıların ve bileşimlerin daha önce mümkün olandan çok daha küçük ölçeklerde görüntülenmesine ve analizine olanak tanıdı, farklı malzemelerin neden farklı özellik ve davranışlar gösterdiğini anlamayı kolaylaştırdı. Daha yakın zamanlarda, atomik kuvvet mikroskobu, son 30 yılda belirli numunelerin analizi için mümkün olan maksimum çözünürlüğü daha da artırdı.


Malzeme biliminde karakterizasyon

 

Mikroskopik, spektroskopik ve makroskopik testlere birer örnek diyagram; (a) bir bileşik mikroskopun şeması, (b) kütle spektrometresi prosesi (MS), (c) diferansiyel termal analiz (DTA) blok diyagramı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Characterization_(materials_science)

13 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)
GERİ (malzeme bilim dalları)
GERİ (malzeme bilimi)