Jeokimya (geochemistry)

Jeokimya, yer kabuğu ve okyanuslar gibi önemli jeolojik sistemlerin ardındaki mekanizmaları açıklamak için kimyanın araçlarını ve ilkelerini kullanan bilimdir. Jeokimya alanı Yer’in ötesine uzanır, tüm Solar Sistemi kapsar; manto konveksiyonu, gezegenlerin oluşumu ve granit ile bazaltın kökenleri dahil olmak üzere bir dizi sürecin anlaşılmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Jeokimya, kimya ve jeolojinin entegre bir alanıdır.

Jeokimyanın bazı alt alanları:

·        Sulu jeokimya, bakır, kükürt, cıva dahil olmak üzere havzalardaki çeşitli elementlerin rolünü ve element akışlarının atmosferik-karasal-su etkileşimleri yoluyla nasıl değiştirildiğini inceler.

·        Biyojeokimya, yaşamın Yer kimyası üzerindeki etkisine odaklanan bir çalışma alanıdır.

·        Kozmokimya, elementlerin ve bunların izotoplarının evrendeki dağılımının analizini içerir.

·        İzotop jeokimyası, elementlerin ve bunların izotoplarının Yer’deki ve Yeryüzeyindeki bağıl ve mutlak konsantrasyonlarının belirlenmesini içerir.

·        Organik jeokimya, canlı veya bir zamanlar yaşayan organizmalardan türetilen süreçlerin ve bileşiklerin rolünün incelenmesini kapsar.

·        Fotojeokimya, Yeryüzeyinin doğal bileşenleri arasında meydana gelen veya oluşabilecek, ışık kaynaklı kimyasal reaksiyonların incelenmesidir.

·        Bölgesel jeokimya çevresel, hidrolojik ve maden arama çalışmalarına yönelik uygulamaları içerir.


Grafik, Mineraloji ve Jeokimya İncelemeleri'nin etki faktöründeki değişiklikleri ve tüm literatürle karşılaştırma amacıyla buna karşılık gelen yüzdelik dilimi göstermektedir. Etki Faktörü, önceki iki yıldaki makalelerin alıntı sayısının o yıllarda yayınlanan makale sayısına bölünmesiyle tanımlanan en yaygın scientometrik indekstir (https://exaly.com/journal/24468/reviews-in-mineralogy-and-geochemistry/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Geochemistry

2 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)