Işık Konisi (light cone)

Özel ve genel rölativitede bir ışık konisi, tek bir olaydan (uzayda tek bir noktaya ve zaman içinde tek bir noktaya lokalize) yayılan ve her yöne giden bir ışık parıltısının uzay-zaman boyunca alacağı yoldur.

Düz uzay zamanında, bir olayın gelecekteki ışık konisi nedensel geleceğinin sınırı, geçmiş ışık konisi nedensel geçmişinin sınırıdır.

Kavisli bir uzay zamanında, uzay zamanının küresel olarak hiperbolik olduğunu varsayarsak, bir olayın gelecekteki ışık konisinin nedensel geleceğinin sınırını (ve benzer şekilde geçmiş için) içerdiği hala doğrudur. Bununla birlikte, gravitasyonal mercekleme, ışık konisinin bir kısmının kendi üzerine katlanmasına neden olabilir, böylece koninin bir kısmı kesinlikle sınırda değil, nedensel geleceğin (veya geçmişin) içindedir.

Işık konilerinin hepsi de 'paralel' olacak şekilde eğilemez; bu, uzay zamanının kavisli olduğu ve Minkowski uzayından farklı olduğu gerçeğini yansıtır. Vakum bölgelerinde (maddeden arındırılmış uzay-zaman noktaları), tüm ışık konilerini eğmek için bu yetersizlik (hepsi paralel olacak şekilde), Weyl tensörünün kaybolmamasına yansır.


(a) 2D uzayda ışık konisi + bir zaman boyutu, (b) çöken bir yıldızdan kaynaklanan bir kara deliğin yakınındaki ışık konileri; mor (kesikli) çizgi, çökmekte olan bir yıldızın yüzeyinden yayılan bir fotonun yolunu, yeşil (noktalı çizgi) çizgi, tekillikte parlayan başka bir fotonun yolunu gösterir


https://en.wikipedia.org/wiki/Light_cone

17 Mayıs 2021

 

GERİ (özel görelilik kuramı)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)