Interstellar Bulut (interstellar cloud)

Interstellar (yıldızlararası) bulut, genellikle bizim ve diğer galaksilerdeki gaz, plazma ve toz birikimidir.

Başka bir deyişle, bir yıldızlararası bulut, bir galaksideki yıldız sistemleri arasındaki boşlukta var olan madde ve radyasyonlu interstellar ortamın (ISM), ortalamadan daha yoğun bir bölgesidir.

Belirli bir bulutun yoğunluğuna, boyutuna ve sıcaklığına bağlı olarak, hidrojeni,

·         Nötral olabilir; bir H I bölge oluşur

·         İyonizedir veya plazma haldedir; bir H II bölge oluşur

·         Moleküler olabilir; bu durumda moleküler bulutlar veya bazen yoğun bulutlar oluşur

Nötral ve iyonize bulutlara bazen dağınık bulutlar da denir. Bir kırmızı devin sonraki yaşamında, gaz ve toz parçacıklarıdan yıldızlararası bir bulut oluşur.

Yıldızlararası bulutların kimyasal bileşimi, yaydıkları elektromagnetik radyasyonu inceleyerek belirlenir. Büyük radyo teleskopları, belirli moleküllerin spektrumlarının karakteristiği olan belirli elektromagnetik radyasyon frekanslarının gökyüzündeki yoğunluğunu tarar.

Bazı yıldızlararası bulutlar soğuktur ve büyük dalga boylarında elektromagnetik radyasyon verme eğilimindedir. Bulutların değişen bileşiminin anlaşılmasını sağlayan bu moleküllerin bolluğunun bir haritası yapılabilir. Sıcak bulutlarda, spektrumları görünür ve ultraviyole ışıkta görülebilen birçok elementin iyonları sıklıkla bulunur.


 (a) Emisyon nebula NGC 6357'nin küçük bir kısmı; bir H II bölgenin karakteristik kırmızı rengiyle parlıyor (b) solar sistemin içinden geçtiği lokal madde bulutlarının, bulut hareketini oklarla gösteren diyagramı.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Interstellar_cloud

12 Mart 2022

 

GERİ (nebulalar)
GERİ (bulutlar)