(integrated geography)

Entegre coğrafya (aynı zamanda çevre coğrafyası veya insan-çevre coğrafyası olarak da anılır), beşeri coğrafya ve fiziki coğrafya dallarının, bağımsız bireyler veya toplumları ile doğal çevreleri arasındaki etkileşimlerin mekansal yönlerini, tanımlamak ve açıklamak için örtüştüğü yerdir; bu etkileşimler, birleşik insan-çevre sistemi olarak adlandırılıyor.

Beşeri ve fiziki coğrafya arasındaki bağlantılar bugün olduğundan daha belirgindi. İnsanoğlunun dünya deneyimi giderek teknoloji tarafından yönlendirildikçe, insanlarla çevre arasındaki ilişkiler sıklıkla belirsiz hale geldi.

Dolayısıyla entegre coğrafya, insan varlığının çevre üzerindeki etkisini değerlendirmek için kritik bir öneme sahip analitik araçları temsil eder. Bu, doğal yer şekilleri ve döngüler üzerindeki insan faaliyetinin sonucunun ölçülmesiyle yapılır. Bu bilginin elde edildiği yöntemler arasında uzaktan algılama ve coğrafik bilgi sistemleri (GIS) yer almaktadır.

Entegre coğrafya, çevreyi insanlarla ilişkisi açısından düşünmemize yardımcı olur. Entegre coğrafya ile farklı sosyal bilimler ve beşeri bilimler perspektiflerini ve bunların insanların, çevre süreçlerini anlamadaki kullanımını analiz edebiliriz. Dolayısıyla coğrafyanın üçüncü dalı olarak kabul edilir, diğer dallar fiziki ve beşeri coğrafyadır.


(a) Entegre bir teknoloji olarak coğrafi bilgi sistemleri; kapsam, kavramlar ve tanımlar (massey), (b) temel GIS kavramı (Coğrafi Bilgi Sistemleri) (Wiki), (c) entegre coğrafya (collettemedifastjourney)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_geography

14 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)