İnanç ve Rasyonellik (Faith and rationality)

İnanç ve rasyonellik, değişen derecelerde çatışma veya uyumluluk halinde mevcuttur. Rasyonalite akla veya gerçeklere dayanır. İnanç, ilhama, vahiy veya otoriteye olan inançtır. İnanç sözcüğü bazen mantığa veya ampirik kanıtlara veya bunlara karşı tutulan bir inanca atıfta bulunur veya bir dereceye kadar kanıtsal garantiye dayanan inanca gönderme yapabilir..

İnançve akıl arasındaki ilişki

·        Rasyonalistler, birçok insanın birçok nedenden ötürü irrasyonel inanışlara sahip olduğuna dikkat çekiyor. Mantıksız inanışların evrimsel nedenleri olabilir; mantıksız inanışlar hayatta kalma ve üreme yeteneğimizi artırabilir.

·        Mantıksız inanışların bir nedeni de edimsel koşullanmayla açıklanabilir. Örneğin B. F. Skinner'ın 1948'de yaptığı bir araştırmada, güvercinlere davranışları ne olursa olsun düzenli aralıklarla tahıl verildi. Sonuç olarak güvercinlerin her biri, tahıl almanın sonucuyla ilişkilendirilen kendine özgü tepkiler geliştirdi.

·        İnancın değerine inananlar (örneğin kurtuluşun yalnızca iinanç yoluyla mümkün olduğuna inananlar) sıklıkla herkesin akılla değil iinançla ulaşılan iinanışlara sahip olduğunu öne sürerler.

·        ’İnanç yoluyla’ benimsenen bir inanış biçiminin, garantiye dayalı bir inançta mevcut olduğu görülebilir. Bu görüşe göre, bir dereceye kadar kanıt inanç için garanti sağlar; başka bir deyişle ‘büyük şeyleri küçük küçük açıklamak’tan ibarettir.


 

Modern Fizik ve Antik İnanç (Yazan: Stephen M. Barr)

Barr, kitabının ana konusunu. ‘bilimsel materyalizm’in ‘din, bir zamanlar ne kadar inandırıcı olursa olsun, artık bilim tarafından itibarsızlaştırılmıştır’ iddiasının eleştirel bir incelemesi olarak tanımlıyor. Barr, Katolik bakış açısıyla yazıyor ve Katolik Kilisesi'ne büyük saygı gösteriyor, ancak Galileo tartışmasında en azından Dinesh D'Souza'nın sunduğu bakış açısıyla karşılaştırıldığında bu konuda muhtemelen çok katı davranıyor.

1. Din ve Materyalizm Arasındaki Çatışma (Materyalist İman; Din Karşıtı Bir Mitoloji Olarak Materyalizm; Bilimsel Materyalizm ve Doğa)

2. Başlangıçta (Beklentiler; Yüz Yıl Önce Her Şey Nasıl Görünüyordu: Büyük Patlama; Büyük Patlama Gerçekten Başlangıç mıydı?; Ya Büyük Patlama Başlangıç Değilse?)

3. Evren Tasarlanmış mıdı? ( Tasarımdan Gelen Argüman; Tasarım Argümanına Saldırı; Tasarım Argümanı ve Doğa Yasaları; Doğa Kanunlarında Simetri ve Güzellik; ‘Hangi Ölümsüz El veya Göz?’. Bazı çok önemli açıklamalar.)

4. İnsanın Kozmostaki Yeri (Beklentiler; Antropik Tesadüfler; Antropik Tesadüfler Fikrine İtirazlar; Antropik Tesadüflerin Alternatif Açıklamaları; Evren Neden Bu Kadar Büyük?)

5. İnsan Nedir? (Sorun; Determinizm ve Özgür İrade; Madde "Anlayabilir" mi?; İnsan Zihni Sadece Bir Bilgisayar mı; İnsan Zihninde Bilgisayarların Eksik Olduğu Ne Var?; Kuantum Teorisi ve Zihin; Geleneksel Kuantum Teorisine Alternatifler; Bir Model Ortaya Çıkıyor mu?)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Faith_and_rationality

19 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, tablo)