Balıkçılık, iklim değişikliğinden birçok yönden etkilenir. Deniz su ekosistemleri yükselen okyanus sıcaklıklarından, okyanus asitlenmesinden ve okyanus oksijenlenmesinden etkilenirken, tatlı su ekosistemleri su sıcaklığındaki değişikliklerden, su akışından ve balık habitat kaybından etkilenir. Bu etkiler her balıkçılık bağlamında farklılık gösterir.
İklim değişikliğinin
balık ürünlerinin mevcudiyetinde ve ticaretinde önemli değişikliklere yol
açması bekleniyor. Jeopolitik ve ekonomik sonuçlar, özellikle sektöre en
bağımlı ülkeler için önemli olacaktır. Maksimum yakalama potansiyelindeki en
büyük düşüşler tropik bölgelerde, çoğunlukla Güney Pasifik bölgelerinde beklenebilir.
İklim değişikliğinin
okyanus sistemleri üzerindeki etkileri, balıkçılık ve su ürünleri
yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliği, balıkçılığa bağımlı olan toplulukların
geçim kaynakları ve okyanusların karbonu yakalama ve depolama yeteneği
(biyolojik pompa) üzerinde etkilere sahiptir.
Deniz seviyesinin
yükselmesinin etkisi, kıyı balıkçılığı topluluklarının iklim değişikliğinden
önemli ölçüde etkilendiği, yağış düzenlerinin ve su kullanımının iç tatlı su
balıkçılığı ve su ürünleri yetiştiriciliği üzerindeki etkisinin değiştiği
anlamına gelir. Artan sel, hastalık, parazit ve zararlı alg çiçeklenme
riskleri, su ürünleri yetiştiriciliği üzerindeki iklim değişikliği etkileridir,
bu da üretim ve altyapı kayıplarına yol açabilir.
'İklim değişikliğinin,
modellenen küresel balık topluluğu biyokütlesini 2100 yılına kadar% 30'a kadar azaltacağı'
öngörülüyor.
https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change_and_fisheries
17 Aralık 2024
GERİ (doğal kaynaklar)