İklim Değişikliği ve Balıkçılık (climate change and fisheries)

Balıkçılık, iklim değişikliğinden birçok yönden etkilenir. Deniz su ekosistemleri yükselen okyanus sıcaklıklarından, okyanus asitlenmesinden ve okyanus oksijenlenmesinden etkilenirken, tatlı su ekosistemleri su sıcaklığındaki değişikliklerden, su akışından ve balık habitat kaybından etkilenir. Bu etkiler her balıkçılık bağlamında farklılık gösterir.

İklim değişikliğinin balık ürünlerinin mevcudiyetinde ve ticaretinde önemli değişikliklere yol açması bekleniyor. Jeopolitik ve ekonomik sonuçlar, özellikle sektöre en bağımlı ülkeler için önemli olacaktır. Maksimum yakalama potansiyelindeki en büyük düşüşler tropik bölgelerde, çoğunlukla Güney Pasifik bölgelerinde beklenebilir.

İklim değişikliğinin okyanus sistemleri üzerindeki etkileri, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliği, balıkçılığa bağımlı olan toplulukların geçim kaynakları ve okyanusların karbonu yakalama ve depolama yeteneği (biyolojik pompa) üzerinde etkilere sahiptir.

Deniz seviyesinin yükselmesinin etkisi, kıyı balıkçılığı topluluklarının iklim değişikliğinden önemli ölçüde etkilendiği, yağış düzenlerinin ve su kullanımının iç tatlı su balıkçılığı ve su ürünleri yetiştiriciliği üzerindeki etkisinin değiştiği anlamına gelir. Artan sel, hastalık, parazit ve zararlı alg çiçeklenme riskleri, su ürünleri yetiştiriciliği üzerindeki iklim değişikliği etkileridir, bu da üretim ve altyapı kayıplarına yol açabilir.

'İklim değişikliğinin, modellenen küresel balık topluluğu biyokütlesini 2100 yılına kadar% 30'a kadar azaltacağı' öngörülüyor.


(a) Balık üreme fizyolojisini etkileyen dış ve iç iklime bağlı faktörler (globalseafood.org), (b) iklim riski değerlendirmesi (CRA) çerçevesinin kavramsal şematik çizimi (medecc) (HDI: Human Development Index, GDP: Gross Domestic Product)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change_and_fisheries

17 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)