Hücre Sinyali (cell signaling)

Biyolojide hücre sinyali, bir hücrenin kendisiyle, diğer hücrelerle ve çevreyle etkileşime girdiği süreçtir. Hücre sinyali, prokaryotlarda ve ökaryotlarda tüm hücresel yaşamın temel bir özelliğidir.

Tipik olarak sinyalleme süreci üç bileşeni içerir: sinyal, reseptör ve efektör

·         Sinyal: Biyolojide sinyaller çoğunlukla kimyasal niteliktedir, ancak aynı zamanda basınç, voltaj, sıcaklık, ışık gibi fiziksel işaretler de olabilir.

·         Reseptör: Reseptörler, plazma zarında veya sitoplazma, organeller ve çekirdek gibi hücrenin iç kısmında yer alan karmaşık proteinler veya sıkıca bağlı protein multimerleridir.

·         Efektör: Sinyal yolunun efektör bileşeni sinyal iletimi ile başlar. Bu süreçte sinyal, reseptörle etkileşime girerek hücre içinde sinyalleşme sürecinin nihai etkisine yol açan bir dizi moleküler olayı başlatır.

Sinyal molekülleri çeşitli biyosentetik yollardan sentezlenebilir, pasif veya aktif taşıma yoluyla, hatta hücre hasarından salınabilir.

Her hücre, belirli hücre dışı sinyal moleküllerine yanıt verecek şekilde programlanmıştır;  gelişimin, doku onarımının, bağışıklığın ve homeostazın temelini oluşturur. Sinyal etkileşimlerindeki hatalar kanser, otoimmünite ve diyabet gibi hastalıklara neden olabilir.


Kimyasal sinyal formları

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cell_signaling

24 Mayıs 2024

 

GERİ (biyoloji)