Higgs Bozonun Keşfi (Higgs boson discovery)

Higgs bozonu. Peter Higgs, Gerald Guralnik, Richard Hagen, Tom Kibble, François Englert ve Robert Brout tarafından Standart Model'deki fermiyonlara kütle kazandırmak için varlığı öne sürülmüş spini 0 (sıfır) olan bir partiküldür; H veya h sembolüyle.österilir.

Aralık 2011'de o zamanlar iki ana deneyin (ATLAS ve CMS) sözcüleri birbirlerinden bağımsız sonuçlara dayanarak Higgs partikülünün 125 GeV/c2 (133 proton kütlesi, 10−25 kg) değerinde bir kütleye sahip olabileceğini belirtti.

22 Haziran 2012'de CERN, yapılan deneylerin son durumu hakkında bir seminer verileceğini duyurdu.

28 Haziran 2012'de  partikülün bulunduğu yönünde açıklamaların geleceği medyada yayılmaya başladı fakat bunun ‘sadece güçlü bir sinyal’ mi yoksa resmi bir keşif mi olacağı belirsizdi.

4 Temmuz 2012'de CERN, ‘Higgs bozonu ile tutarlı’ bir partiküün resmi keşfini açıklamaya yeterli olan ‘5 sigma’ seviyesindeki sinyali doğruladı. Higgs bozonunun teorik olarak tüm öngörülen özellikleri taşıyıp taşımadığını ve eğer taşıyorsa Standart Model'in hangi versiyonunu daha çok desteklediğini, ileride yapılacak araştırmaların göstereceği belirtildi. Ayrıca bu Higgs bozonu ile tutarlı olarak bulunan partiküle şimdilik ‘higgson’ ismi verildi.

14 Mart 2013'te bilimadamları Higgs Bozonu'nun varlığından emin olduklarını açıkladı.

8 Ekim 2013 tarihinde Alfred Nobel adına verilen Nobel Fizik Ödülünü, Peter Higgs ve François Englert'in kazandığı açıklandı


1 Eylül 2015’ te, yeni bir partikülün keşfedilmesinden üç yıl sonra, Higgs bozonu, ATLAS ve CMS işbirliğiylei ilk kez hazırlandı. ATLAS ve CMS, 2011 ve 2012'de toplanan verilerle ilgili analizlerini birleştirerek bu yeni bozonun en net resmini çizdi. 

Yeni sonuçlar Higgs bozonun özellikle üretimi ve bozunumu ile diğer partiküllerle nasıl etkileşime girdiğini gösterdi. Ölçülen özelliklerin tümü Standart Modelin öngörülerine uygundu.

 Bireysel deneyler (renkli; mavi ve kırmızı) ve birlikte deneyde (siyah) alınan analiz sonuçlarının hassasiyetinde, kombinasyondan kaynaklanan gelişme


13 Kasım 2019


GERİ (Higgs bozonu)