Hidrobiyoloji (hydrobiology)

Hidrobiyoloji, sudaki yaşamın ve yaşam süreçlerinin bilimidir. Modern hidrobiyolojinin çoğu ekolojinin bir alt disiplini olarak görülebilir, ancak hidrobiyolojinin alanı taksonomiyi, ekonomik ve endüstriyel biyolojiyi, morfolojiyi ve fizyolojiyi içerir. Ayırt edici yönlerden biri, tüm alanların suda yaşayan organizmalarla ilgili olmasıdır. Çalışmaların çoğu limnoloji ile ilgilidir ve lotik sistem ekolojisi (akan sular) ve lentik sistem ekolojisi (durgun sular) olarak ikiye ayrılabilir.

Güncel araştırmaların önemli alanlarından biri ötrofikasyondur. Mikrobiyal döngü, alg çoğalmasını etkileyen mekanizma, fosfor yükü ve göl döngüsü de dahil olmak üzere, plankton topluluğundaki biyotik etkileşimlere özel önem verilmektedir. Bir diğer araştırma konusu da dağ göllerinin asitlenmesidir. Asit yağmurları ve gübrelemeyle bağlantılı olarak nehir, göl ve rezervuar sularının iyonik bileşimindeki değişiklikler üzerine uzun vadeli çalışmalar yürütülmektedir. Mevcut araştırmaların bir amacı, su kalitesi yönetimi ve su temini için önemli olan rezervuarlardaki ekosistemin temel çevresel işlevlerinin aydınlatılmasıdır.

Hidrobiyologların ilk çalışmalarının çoğu, kanalizasyon arıtımında ve su arıtımında, özellikle de yavaş kum filtrelerinde kullanılan biyolojik süreçler üzerinde yoğunlaştı. Tarihsel açıdan önemli olan diğer çalışmalar, suları destekledikleri biyotik topluluklara göre sınıflandırmak için biyotik indeksler sağlamaya çalıştı. Bu çalışma, EU su çerçeve direktifi için su kütlelerinin değerlendirilmesine yönelik sınıflandırma araçlarının geliştirilmesi amacıyla Avrupa'da bugüne kadar devam etmektedir.

Bir hidrobiyolog teknisyeni hidrobiyoloji için saha analizi yapar. Hidrobiyologlar bBitkileri ve canlı türlerini tespit eder, yaşam alanlarını tespit eder ve sayarlar. Ayrıca sudaki fauna ve florayı etkileyebilecek kirleticileri ve rahatsızlıkları da tanımlarlar. Örnekleri alıyorlar ve yayınlanmak üzere gözlemlerinin raporlarını yazıyorlar.

Bir hidrobiyolog mühendisi çalışmanın sürecine daha fazla müdahale eder. Mühendisler, müdahale protokollerini ve hangi örneklerin alınması gerektiğini tanımlarlar. Çalışma kampanyalarını planlayıp programlarlar ve ardından sonuçlarını özetlerler. Kirlenme durumunda yürürlükteki mevzuat çerçevesinde suyun biyolojik kalitesini iyileştirecek çözümler önerirler. Karmaşık programlarda hidrobiyologlar, botanikçiler ve zoologlardan oluşan multidisipliner bir ekipte çalışabilirler.

Hidrobiyolog, bilimsel ve teknolojik nitelikteki büyük kamu kurumları (CNRS, INRA, IRD, CIRAD, IRSTEA...), halk kurumları (Su Kurumları, Çevre Bölge Müdürlükleri, Su Ürünleri Yüksek Kurulu, CEMAGREF...), şirketler (EDF, Veolia çevresi, Süveyş çevresi, Saur, ...), yerel yönetimler, araştırma departmanları ve dernekler (balıkçılık federasyonları, Çevresel Girişimler için Daimi Merkezler) adına çalışır.

Eğitim ve çalışmalar

·         Biyolog teknisyeni genellikle bac +2 veya bac +3 eğitim seviyesine sahiptir:

o    DUT biyolojik mühendislik seçenekleri biyolojik ve biyokimyasal analizler (ABB), çevre mühendisliği,

o    BTSA su meslekleri

o    BTS GEMEAU - su yönetimi ve kontrolü

o    BTS ve bölgesel kontroller

o    BTSA Tarımsal, Biyolojik ve Biyoteknolojik Analizler (ANABIOTEC)

o    Biyolojik ortamın DEUST analizi

o    Biyoloji alanında lisans diploması

·         Hidrobiyoloji mühendisinin bac +5 eğitim seviyesi

o    Mühendislik okulu diploması: INA, ENSA, Polytech Montpellier bilimleri ve su teknolojileri

o    Çevre bilimleri veya biyoloji alanında yüksek lisans derecesi

·         Çevre yönetimi ve kıyı ekolojisi (La Rochhelle Üniversitesi)

·         Organizmaların ve popülasyonların biyolojisi (Burgundy Üniversitesi)

·         Kıta ve kıyı çevre bilimleri; Çevre, Toprak, Sular ve Biyolojik Çeşitlilik

·         Kıtasal su ortamlarının işletilmesi ve restorasyonu


(a) Dağ gölü ekosistemine bir örnek, (b) Veronica kasırgasından alg patlaması, (c) Veronica kasıgası batı Avustralya'da karaya yaklaşırken en yüksek yoğunlukta (Wiki)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrobiology

1 Kasım 2024

 

GERİ (su)