Heterotik Sicim Teorisi (heterotic string theory)

Sicim teorisinde heterotik bir sicim, bir süpersicim ile bir bozonik sicimin hibridi (heterotik) olan kapalı bir sicimdir (veya döngü). İki tür heterotik sicim vardır, heterotik SO(32) ve heterotik E8 × E8; bunlar, HO ve HE olarak kısaltılabilir.

Heterotik sicim teorisi ilk olarak 1985'te David Gross, Jeffrey Harvey, Emil Martinec ve Ryan Rohm (‘Princeton sicim dörtlüsü’ olarak adlandırılır) tarafından ilk süpersicim devrini hızlandıran önemli makalelerden birinde geliştirildi.


Sicim teorisinde, sol-hareketli ve sağ-hareketli uyarılar tamamen ayrılmıştır. Sol-hareketli (saat yönünün tersine) uyarıları D = 26 boyutta yayılan bozonik bir sicim, sağ-hareketli (saat yönünde) uyarıları D = 10 boyutlarında bir süpersicim olan, bir sicim teorisi oluşturmak mümkündür.

Uyumsuz 16 boyut, çift, self-dual kafes (doğrusal uzayın ayrı bir alt grubu) üzerinde sıkıştırılmalıdır. 16 boyutta iki olası çift self-dual kafes vardır; bu, iki tür heterotik sicime yol açar. Bunlar 10 boyutta ayar grubuna göre farklılık gösterirler. Bir ayar grubu SO(32) (HO sicim) iken diğeri E8 × E8'dir (HE sicim).

Her heterotik sicim, açık bir sicim değil, kapalı bir sicim olmalıdır; sol-hareketli ve sağ-hareketli uyarılar farklı bir karaktere sahip oldukları için ilişkilendirecek herhangi bir sınır koşulu tanımlamak mümkün değildir.

Heterotik interpolasyon modeli göz önüne alındığında, onun güçlü-bağlantılı dualini oluşturulabilir. Böylece, ikili teori bir anlamda Tip I teori ile M-teorisi arasında veya daha spesifik olarak Tip I teorisi ile Tip I' teorisi arasında sonsuz eşleşmede interpolasyon yapacaktır.


On-boyutlu heterotik SO(32) ve E8×E8 sicim modelleri arasında sürekli olarak enterpolasyon yapan dokuz-boyutlu heterotik sicim modeli için kuvvetli-kaplin dual oluşumu (https://arxiv.org/pdf/hep-th/9708016.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Heterotic_string_theory

17 Aralık 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)
GERİ (birleşik alan teorik ve kuantum-mekanik)
GERİ (sicim teoerisi)