Hess Yasası (Hess' law)

Hess yasası, Germain Henri Hess tarafından 1840'ta yayınlanmıştır. Yasa, reaksiyon entalpisini hesaplamak için kullanılır; reaksiyon entalpisinin doğrudan ölçülemediği durumlarda, önceden deneysel olarak ölçülmüş ara basamak tepkimelerinin entalpi değerinden faydalanılır.

Hess yasasına göre,

Kimyasal bir reaksiyondaki entalpi değişimi (yani sabit basınçtaki reaksiyonun ısısı), ilk ve son durumlar arasındaki yoldan bağımsızdır.

Başka bir deyişle,

Bir kimyasal değişim birkaç farklı yolla gerçekleşirse, genel entalpi değişimi, kimyasal değişimin gerçekleştiği yoldan bağımsız olarak aynıdır (ilk ve son koşul aynı olduğu sürece).

Hess yasası günümüzde, termodinamiğin birinci yasasında da ifade edilen enerjinin korunumu ilkesinin bir ifadesi olarak anlaşılmaktadır ve kimyasal bir prosesin entalpisinin, başlangıçtan son duruma kadar giden yoldan bağımsız olduğu gerçeğini gösterir (entalpi bir durum fonksiyonudur).

Hess yasasına bir örnek

Hess kanunu, entalpi değişimi (ΔH) bir reaksiyon için doğrudan ölçülemese bile hesaplanmasına izin verir. Bu, oluşum entalpileri için önceden belirlenmiş değerlerin kullanılmasıyla reaksiyonların kimyasal denklemlerine dayanan temel cebirsel işlemler yapılarak gerçekleştirilir.

Kimyasal denklemlerin eklenmesi net veya genel bir denkleme yol açar. Her denklem için entalpi değişimi biliniyorsa, sonuç net denklemi için entalpi değişimi olacaktır. Net entalpi değişimi negatifse (ΔHnet < 0), reaksiyon ekzotermiktir ve kendiliğinden olması daha olasıdır; pozitif ΔH değerleri endotermik reaksiyonlara karşılık gelir. Entropi, spontanlığın belirlenmesinde de önemli bir rol oynar, çünkü pozitif bir entalpi değişimiyle bazı reaksiyonlar meydana gelir.

Hess yasası, entalpi değişimlerinin eklenebilir olduğunu belirtir; bu nedenle tek bir reaksiyon için ΔH:
DH oluşum entalpisini, Ɵ üst indis iki reaksiyonun standart durumunu gösterir.

reactantlar → elementler
elementler → ürünler


https://en.wikipedia.org/wiki/Hess%27s_law

26 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (termokimya)