Hesaplamalı Karmaşıklık Teorisi (computational complexity theory)

Teorik bilgisayar bilimi ve matematikte hesaplama karmaşıklığı teorisi, hesaplama problemlerinin kaynak kullanımına göre sınıflandırılmasına ve bu sınıfların birbirleriyle ilişkilendirilmesine odaklanır. Hesaplamalı problem, bilgisayar tarafından çözülen bir görevdir. Bir hesaplama problemi, algoritma gibi matematiksel adımların mekanik olarak uygulanmasıyla çözülebilir.

Algoritma ne olursa olsun, çözümü önemli miktarda kaynak gerektiriyorsa, bir problemin, doğası gereği, zor olduğu kabul edilir. Teori, bu sorunları incelemek için matematiksel hesaplama modelleri sunarak ve bunların hesaplama karmaşıklığını, yani bunları çözmek için gereken zaman ve depolama gibi kaynakların miktarını ölçerek bu sezgiyi biçimlendirir.

İletişim miktarı (iletişim karmaşıklığında kullanılır), bir devredeki kapı sayısı (devre karmaşıklığında kullanılır) ve işlemci sayısı (paralel hesaplamada kullanılır) gibi diğer karmaşıklık ölçümleri de kullanılır. Hesaplamalı karmaşıklık teorisinin rollerinden biri, bilgisayarların yapabilecekleri ve yapamayacakları konusundaki pratik sınırları belirlemektir. Yedi Milenyum Ödül Probleminden biri olan P'ye karşı NP problemi, hesaplama karmaşıklığı alanına adanmıştır.

Teorik bilgisayar bilimindeki yakından ilişkili alanlar, algoritmaların analizi ve hesaplanabilirlik teorisidir.

Algoritma analizi ile hesaplamalı karmaşıklık teorisi arasındaki temel ayrım, birincisinin belirli bir algoritmanın bir sorunu çözmek için ihtiyaç duyduğu kaynak miktarını analiz etmeye ayrılması, ikincisinin ise aynı sorunu çözmek için çözülebilecek tüm olası algoritmalar hakkında daha genel bir soru sormasıdır.

Daha doğrusu hesaplama karmaşıklığı teorisi, uygun şekilde kısıtlanmış kaynaklarla çözülebilen veya çözülemeyen sorunları sınıflandırmaya çalışır. Buna karşılık, mevcut kaynaklara kısıtlamalar getirmek, hesaplama karmaşıklığını hesaplanabilirlik teorisinden ayıran şeydir: ikinci teori, prensipte ne tür problemlerin algoritmik olarak çözülebileceğini sorar.

Hesaplamalı karmaşıklık teorisinde kullanılan bazı önemli karmaşıklık sınıfları:

·         EXPSPACE, üstel uzayda deterministik bir Turing makinesi tarafından çözülebilen tüm karar problemlerinin kümesidir.

·         EXPTIME (bazen EXP veya DEXPTIME olarak da adlandırılır), deterministik bir Turing makinesi tarafından üstel zamanda çözülebilen tüm karar problemlerinin kümesidir.

·         PSPACE, polinom miktarda uzay kullanan bir Turing makinesi tarafından çözülebilen tüm karar problemlerinin kümesidir.

·         NP (deterministik olmayan polinom zamanı), karar problemlerini sınıflandırmak için kullanılan bir karmaşıklık sınıfıdır.

·         P temel bir karmaşıklık sınıfıdır. Polinom miktarda hesaplama süresi veya polinom süresi kullanılarak deterministik bir Turing makinesi tarafından çözülebilecek tüm karar problemlerini içerir.

·         NL (deterministik olmayan logaritmik uzay), logaritmik miktarda bellek alanı kullanılarak deterministik olmayan bir Turing makinesi tarafından çözülebilen karar problemlerini içeren karmaşıklık sınıfıdır.


(a) Bir Turing makinesinin sanatsal temsili, (b) fiziksel bir Turing makinesi modeli, (c) Karmaşıklık sınıfları arasındaki ilişkinin bir temsili, (d) zaman karmaşıklıkları grafiği (stackademic.com/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Computational_complexity_theory

28 Ocak 2024

 

GERİ (matematik anasayfa)