Heliosheath (heliosheath)

Heliosheath, heliosferin sonlandırma şokunun ötesindeki bölgesidir. Burada rüzgar, yıldızlararası ortamla etkileşimi nedeniyle yavaşlatılır, sıkıştırılır ve türbülanslı hale getirilir. En yakın noktada, heliosheathin iç kenarı, Güneş'ten yaklaşık 80 – 100 AU uzaklıkta yer alır.

Önerilen bir model, heliosheathin bir kuyrukluyıldızın koması gibi şekillendiğini ve bu mesafeyi Güneş'in uzaydaki yolunun tersi yönde birkaç kat izlediğini varsayar. Rüzgar tarafında kalınlığının 10 ila 100 AU arasında olduğu tahmin edilmektedir. Voyager projesi bilim adamları, heliosheath'in ‘pürüzsüz’ olmadığını, daha ziyade her biri yaklaşık 1 AU genişliğinde magnetik kabarcıklarla dolu bir ‘köpüklü bölge’ olduğunu belirlediler. Bu magnetik kabarcıklar, güneş rüzgârının ve yıldızlararası ortamın etkisiyle oluşur.

Voyager 1 (2007’de) ve Voyager 2 (2008’de) baloncuklar için kanıt bulmaya başladı. Muhtemelen sosis şeklindeki kabarcıklar, solar rüzgar yavaşlarken, solar manyetik alanının zıt yöndeki sektörleri arasındaki magnetik yeniden bağlantıyla oluşuyor, gezegenler arası magnetik alandan ayrılmış bağımsız yapıları temsil ediyorlar.

Voyager 1, yaklaşık 113 AU mesafede, heliosheath içinde bir 'durgunluk bölgesi' tespit etti. Bu bölgede solar rüzgarı yavaşlayarak sıfıra düştü, magnetik alan yoğunluğu iki katına çıktı ve galaksiden gelen yüksek enerjili elektronlar 100 kat arttı. Yaklaşık 122 AU'da, uzay aracı, Voyager proje bilim adamlarının ‘magnetik otoyol’ olarak adlandırdıkları, hala Güneş'in etkisi altında olan ancak bazı dramatik farklılıkların olduğu yeni bir bölgeye girdi.


(a) NASA Voyager uzay aracıile heliosheathin konumunu gösteren bir güneş olayı (NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi/Mary Pat Hrybyk-Keith), (b) heliosheath, sonlandırma şoku ile heliopause arasındadır (heliosfer, 28 Haziran 2013 Voyager uzay aracı)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Heliosphere#Heliosheath
http://www.sci-news.com/space/heliosheath-pressure-07676.html

5 Kasım 2020

  

GERİ (güneş)
GERİ (heliosfer)