Heisenberg Belirsizlik Prensibi (Heisenberg uncertainty principle)

Belirsizlik ilkesi, 1927 yılında Werner Heisenberg tarafından öne sürülmüştür.

Kuantum fiziğinde Heisenberg belirsizlik ilkesine göre, bir parçacığın momentumu ve konumu aynı anda tam doğrulukla ölçülemez.

momentum değişimi = kütle değişimi x hız değişimi

Belirsizlik ilkesini daha da genellenmiş olarak anlatmak istersek şunları söyleyebiliriz. Klasik (deterministik) fizikten ayrı olarak Kuantum fiziğinde her fiziksel niceliğe (kantitatif) denk gelen bir reel sayı değil, bir işlemci vardır. Bu işlemciler, klasik mekanikten ayrı olarak sayısal değerler ile değil matrisler ile temsil edilir. Dolayısıyla, kuantum mekaniğinde ölçülen fiziksel niceliğin ölçüm sırası önemlidir.

Herhangi iki fiziksel niceliği (örneğin: konum ve momentum) ele alalım. Eğer bu fiziksel niceliklere denk gelen iki işlemci yer değiştiremiyorsa bu iki niceliğin (örneğin: momentum ve konum) aynı anda ölçülmesi olanaksızdır. Bu durumda kesin sonuçlardan değil, bir ortalama değer yakınlarında dalgalanan değerlerden söz edilebilir

Örneğin, Işın gönderilerek anlık konumu belirlenen elektronun, ışının elektrona enerji aktarmasından dolayı yönünde ve momentumunda değişme olduğu için etkileşimden önceki momentumu belirsizdir ve bilinemez

Belirsizlik ilkesi determinizmin ‘her şeyi kesin olarak belirleyebilme’ önermesini tamamıyla yıkmıştır, ancak determinizmin temel aldığı nedensellik ilkesinin geri kalanı ayakta kalabilmiştir.

Bir parçacığın konumu ne kadar doğrulukla ölçülürse (yani konumunun belirsizliği ne kadar küçük olursa), buna karşılık momentumunun belirsizliği aynı oranda büyük olur. Tersine, momentumdaki belirsizlik küçüldükçe, aynı oranda konumunun belirsizliği büyür. Ancak bu belirsizlik deneysel ölçümlerden değil doğrudan matematikten elde edilmiştir. Fourier analizinde x ve k uzayları arasındaki dönüşümler ele alınırsa,

Dx Dk > 1

eşitsizliğinden yola çıkılarak De Broglie-Einstein denklemlerinden momentum ile ilgili ifade yerine konulursa,

p = ħk
              ħ
Dx Dpx > ¾
              2

elde edilir. Burada Dx, x konumundaki belirsizliği, Dpx ise x yönündeki momentumdaki belirsizliği tanımlar.

Belirsizlik ilkesi enerji ve zaman ilişkisi için de geçerlidir. Belirsizlik ilkesinin daha iyi anlaşılması için benzer bir örnek: Bir elektromagnetik dalganın sıklığını (titreşim sayısını) ölçmek için belli bir süre beklemek gerekir: yani dalganın sıklığını belli bir anda ölçmek olanaksızdır. Bekleme süresi uzadıkça zaman belirsizleşir.

Titreşim sayısı ve enerji niceliği az Þ Dalga boyu uzun Þ Bekleme süresi uzun Þ Belirsizlik büyük

Titreşim sayısı ve enerji niceliği çok Þ Dalga boyu kısa Þ Bekleme süresi kısa Þ Belirsizlik küçük

Enerji niceliği ne denli azsa, aynı oranda dalga boyuyla bağlantılı olarak bekleme süresi uzar ve ölçülen zaman belirsizleşir. Tersine; Enerji niceliği ne denli çoksa, aynı oranda dalga boyuyla bağlantılı olarak bekleme süresi azalır ve ölçülen zamanın belirsizliği azalır.


https://tr.wikipedia.org/wiki/Belirsizlik_ilkesi


18 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (kuantum mekaniği)
GERİ (sözlük)
GERİ (nanoteknoloji)